Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Koprivničko-križevačka županija dobila 17 novih majstorica i 77 majstora

Sva zanimanja su deficitarna, a posebno nam je drago što u ovom trenutku brojimo 1750 obrtnika u našoj županiji, odnosno više od 6000 zaposlenih samo u obrtima. Dodjela diploma i drugih priznanja poput ovih dodatno nam daje vjetar u leđa", kazala je predsjednica županijske Obrtničke komore Irena Kovačić

U prostoru Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica u utorak su župan Darko Koren i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić, uz zamjenika župana Ratimira Ljubića, uručili majstorske diplome za 94 kandidata koji su svoje ispite položili u rokovima 2019., 2020., 2021. i prvoj polovici 2022. godine.

U ovim ispitnim rokovima kandidati su polagali majstorski ispit za zanimanja: automehaničar, autolimar, autolakirer, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, kuhar, limar, očni optičar, plinoinstalater, slastičar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, autoserviser, elektroničar-mehaničar, mlinar, pediker, soboslikar-ličilac, staklar, bravar, tesar, autoelektričar, natkonobar, fasader, kozmetičar, trgovac, dimnjačar, mesar, stolar i zidar. Ima novih 17 majstorica i 77 majstora.

Predsjednica Irena Kovačić kazala je kako je želja da majstori i majstorice stečena znanja i vještine prenose učenicima strukovnih škola te na taj način pomognu da se smanji nedostatak kvalificirane radne snage, s obzirom na to da je cjeloživotno učenje temelj za uspješno obavljanje posla.

“Dodjela majstorskih diploma održana je nakon više od dvije godine stanke, a obuhvatila je sve obrtnike koji su majstorske ispite položili od kraja 2019. godine do danas. Sva zanimanja su deficitarna, a posebno nam je drago što u ovom trenutku brojimo 1750 obrtnika u našoj županiji, odnosno više od 6000 zaposlenih samo u obrtima. Dodjela diploma i drugih priznanja poput ovih dodatno nam daje vjetar u leđa”, kazala je predsjednica I. Kovačić.

Župan Darko Koren naglasio je kako je obrtništvo najustrajniji i najžilaviji segment gospodarstva.

“Gospodarstvo svake regije snažno je upravo onoliko koliko je snažno obrtništvo. Zbog strukture gospodarstva, ali i marljivosti ljudi, uspjeli smo razdoblje pandemije proći s manjim štetama od nekih drugih regija, a podaci koje čujemo ukazuju da je taj razvojni put u našoj županiji izuzetno pozitivan. Naravno, u svemu tome veliku pomoć obrtnicima pružaju institucije, primjerice naša Komora, a i mi smo u toj priči pronašli svoju ulogu. Dugi niz godina uspješno surađujemo s Komorom po svim pitanjima podrške obrtnicima, zajedno organiziramo županijski Obrtnički i gospodarski sajam te financijski podupiremo programe koji se provode. Svaki obrtnik na putu koji je odabrao treba pomoć i podršku svake vrste te im želim mnogo uspjeha i sreće u radu”, rekao je Koren.

Nakon podjela majstorskih diploma, održana je i podjela zahvalnica za sudjelovanje u izradi standarda zanimanja i doprinos razvoju sustava obrazovanja prilagođenog tržištu rada.

Hrvatska obrtnička komora je sudjelovala u izradi standarda zanimanja koji se izrađivao u sklopu projekta Implementacija HKO-a i razvoj alata u povezivanju obrazovanja i tržišta rada financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Formirane su fokus grupe za izradu standarda pojedinih zanimanja u kojima su obrtnici i ostali stručnjaci pod vodstvom stručnjaka aktivno sudjelovali u aktivnostima potrebnim prilikom izrade standarda zanimanja, priopćili su iz županijske uprave.

Dodajmo kako su majstorski ispiti državno priznati ispiti, regulirani Zakonom o obrtu i Pravilnikom o postupku i načinu polaganja majstorskog ispita te ispita o stručnoj osposobljenosti. Majstorski ispit najviši je stupanj strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj, a uspješno položen ispit pruža mogućnost otvaranja vlastitog obrta s liste vezanih obrta ili vođenja obrta za drugog obrtnika. Od 1997. do 2022. godine u županijskoj Obrtničkoj komori majstorski ispit je položilo 639 majstora, a moguće ih je polagati za 36 zanimanja u četiri ispitna roka.

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma prisustvovali su i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać, pročelnica službe ureda župana Melita Ivančić te predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica Darko Frankol.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti