Petak, 24. ožujka 2023.

Liječnici prosvjeduju u Zagrebu: ‘Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo’

Prosvjed se održava pod geslom "SOS za zdravstvo", u organizaciji pet krovnih liječničkih udruga, radi iskazivanja nezadovoljstva svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu

Preporučujemo

U 15-ak autobusa na Trg dr. Franje Tuđmana stigli su liječnici iz cijele Hrvatske koji su u povorci prošli središtem Zagreba te došli do Trga sv. Marka.

U 12 sati i pet minuta započeo je  prosvjed protiv zdravstvene politike Vlade, za spas hrvatskog zdravstva, izvještava Hina.

Prosvjed se održava pod geslom “SOS za zdravstvo”, u organizaciji pet krovnih liječničkih udruga, radi iskazivanja nezadovoljstva svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu.

Liječnici su pristigli iz brojnih hrvatskih gradova; Rijeke, Pule, Splita, Osijeka, Slavonskog Broda, Varaždina, Čakovca, Koprivnice…

Pozivom predsjednice Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) premijeru Andreju Plenkoviću da spasi hrvatsko zdravstvo, u subotu točno u 12 sati i pet minuta, na Trgu svetog Marka počeo je prosvjed liječnika.

– Obraćam se osobi na kojoj je potez. Premijeru, spasite hrvatsko zdravstvo – pozvala je predsjednica Liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, pozdravljena povicima odobravanja i zvižducima okupljenih prosvjednika, prenosi Jutarnji list.

Poručila je da je “zdravo zdravstvo u interesu svih nas”, te da ih ne zanimaju politika, ideologija i stranke, te poslala poruku onima koji imaju moć donositi odluke da počnu rješavati probleme u zdravstvu.

Osvrnula se i na tvrdnje da liječnici već imaju velike plaće, te poručila političarima da, za razliku od njih, oni svoje plaće zarade nekoliko puta mjesečno.

“Mi predstavljamo tisuće naših građana i pacijenata. Ako netko to ignorira, ne želi dobro Hrvatskoj”, istaknula je.

Prosvjednici su ispunili ulice oko Markova trga, koji je još uvijek ograđen, te razvili veliki transparent “Zdravstvo je tema, premijeru, vi ste na potezu!”, izvještava Jutarnji.

Više o prosvjedu možete pročitati OVDJE.

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je, povodom liječničkog prosvjeda, poslao otvoreno pismo u kojemu pita je li pravi motiv prosvjeda želja Hrvatske liječničke komore (HLK) da proširi svoje ovlasti, a ne deklarirana borba za materijalna prava liječnika.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti