Subota, 25. ožujka 2023.

Maloljetnici previše piju energetska pića, a evo zbog čega to nipošto nije dobro

Učinci energetskih pića na zdravlje su brojni dok su maloljetnici izloženi većem riziku od štetnih posljedica energetskih pića od odraslih

Preporučujemo

U dobi od 11 godina svaki treći učenik i učenica piju energetska pića, u dobi od 13 godina svaki drugi učenik i učenica, a u dobi od 15 godina njih dvoje od troje, pokazuje ovogodišnje istraživanje predstavljeno u četvrtak na okruglom stolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kad se to prebaci u postotke, riječ je o tome da energetska pića rijetko ili češće pije 31,6 posto učenika i 23,1 posto učenica u dobi od 11 godina, 48,9 posto učenika i 48,8 posto učenica u dobi od 13 godina i 63,4 posto učenika i 60 posto učenica u dobi od 15 godina, kazala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Istraživanje o pijenju energetskih pića među učenicima u Hrvatskoj, prezentirano na okruglom stolu HZJZ-a i Ministarstva zdravstva, provedeno je 2022. u okviru Međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih.

I. Pavić Šimetin: Zabrinjavaju velike količine energetskih pića koje piju maloljetnici 

Ivana Pavić Šimetin istaknula je da zabrinjava podatak o velikim količinama energetskih pića koje pije znatan udio maloljetnika – jedan do dva posto učenica i dva do četiri posto učenika u posljednjoj prilici su popili tri i više limenki energetskog pića.

“U 2022. u odnosu na 2018. bilježimo određene pokazatelje blagog smanjenja povremene konzumacije, no porasla je rizična konzumacija, odnosno svakodnevna konzumacija energetskih pića i konzumacija energetskih pića s alkoholom”, kazala je I. Pavić Šimetin.

Učinci energetskih pića na zdravlje su brojni dok su maloljetnici izloženi većem riziku od štetnih posljedica energetskih pića od odraslih.

Zdravstveni rizici povezani s konzumacijom energetskih napitaka prvenstveno su povezani s njihovim sadržajem kofeina, taurina i velikih količina šećera koje sadrže.

Podaci istraživanja pokazuju da je u odnosu na 2018. zabilježeno smanjenje kod dječaka u sve tri dobne skupine, smanjenje kod djevojčica u dobi od 15 godina, a u dobi od 13 godina djevojčice i dječaci izjednačeni su u pijenju energetskih napitaka, naglasila je I. Pavić Šimetin.

Istraživanje je pokazalo da svakodnevno energetska pića pije 5,9 posto učenika i 2,3 učenica u dobi od 11 godina, 4 posto učenika i 3,8 posto učenica u dobi od 13 godina i 6,4 posto učenika i 3,9 posto učenica u dobi od 15 godina.

Zabilježen je porast kod djevojčica u sve tri dobne skupine i porast kod dječaka u dobi od 11 i 15 godina u odnosu na 2018.

Rijetko ili češće pije energetska pića s alkoholom 12,6 posto učenika i 6,9 posto učenica u dobi od 11 godina, 15,8 posto učenika i 18,4 posto učenica u dobi od 13 godina i 37,2 posto učenika i 34,5 posto učenica u dobi od 15 godina.

U odnosu na 2018. riječ je o porastu kod djevojčica u sve tri dobne skupine i porast kod dječaka u dobi od 11 i 15 godina.

Rješenje u uvođenju javno-zdravstvenog poreza i ograničenju prodaje energetskih pića mladima

Službenica za vezu ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić kazala je da su preporuke za konzumaciju energetskih pića koje se mogu uvesti javno-zdravstveni porezi i porezi za napitke zaslađene šećerom kao alat u rješavanju ovog pitanja.

“Trebala bi i postojati sigurna gornja granica, utemeljena na dokazima, za količinu kofeina dopuštenog u jednoj porciji bilo kojeg proizvoda. Također, trebalo bi ograničiti prodaju energetskih pića mladima i adolescentima te educirati zdravstvene djelatnike o potencijalnim rizicima”, naglasila je I. P. Franelić.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti