Petak, 29. rujna 2023.

Svjetska zdravstvena organizacija: ‘Pandemija koronavirusa bi mogla završiti 2023. godine’

Čelni čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da će "virus ostati ovdje", ali svijet sada ima alate - cjepiva, lijekove i kodeks ponašanja - da se nosi s time

- Advertisement -

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) optimistična je da bi globalna izvanredna zdravstvena situacija nastala pandemijom koronavirusa mogla završiti 2023. godine.

“Nadamo se da ćemo sljedeće godine moći reći: ‘Ovo više nije pandemija'”, rekao je čelni čovjek WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u Ženevi u srijedu.

Iako je dodao da će “virus ostati ovdje”, naglasio je da svijet sada ima alate – cjepiva, lijekove i kodeks ponašanja – da se nosi s time.

- Advertisement -

Broj slučajeva Mpox-a, kako su preimenovane majmunske boginje, također je pao za više od 90 posto i nije bilo slučajeva ebole u Ugandi već neko vrijeme, rekao je Tedros.

Gledajući prema 2023., rekao je: “Postoje mnogi razlozi za nadu i mnogi razlozi za zabrinutost”.

Spomenuo je, među ostalim, moguću glad, posebno u Africi, loše sanitarne uvjete u mnogim mjestima, nezdravu prehranu, malariju i tuberkulozu.

WHO ne može proglasiti da je pandemija “gotova”. Termin pandemija se čak i ne pojavljuje u WHO-vim Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR).

Može tek ukinuti “izvanrednu situaciju javnog zdravstva od međunarodne zabrinutosti” koja je proglašena krajem 2020. godine zbog koronavirusa.

- Advertisement -

Proglašenje izvanredne situacije najprije za cilj ima probuditi vlade tako da bi poduzele zaštitne mjere i surađivale. Međutim, svaka zemlja zasebno nameće uvjete.

Ukidanje mjera protiv koronavirusa u Njemačkoj, primjerice, nije uvjetovano WHO-ovim ukidanjem izvanredne situacije.

Što se tiče rasta broja zaraženih u Kini, direktor WHO-a za izvanredne situacije Mike Ryan rekao je da eksplozija brojeva nije rezultat ukidanja nulte politike covida.

Naglasio je novinarima da se virus snažno širio u toj zemlji i prije nego su ukinute restrikcije.

“Postoji narativ u ovom trenutku da je Kina ukinula restrikcije i da je odjednom bolest izmakla kontroli”, kazao je.

“No bolest se intenzivno širila jer, kako vjerujem, kontrolne mjere je nisu zaustavljale. I vjerujem da je Kina strateški odlučila da to više nije najbolja opcija”.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti