Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Ministar Beroš: Cijepljenje počinje 27. prosinca

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio je plan distribucije prvih doza cjepiva protiv koronavirusa koje stižu 26. prosinca

Preporučujemo

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu da su u Hrvatskoj u posljednja 24 sata zabilježena 2763 nova slučaja zaraze koronavirusom poručivši kako cijepljenje protiv koronavirusa počinje 27., 28. i 29. prosinca.

“Udio zaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 27,10 posto. U samoizolaciji se nalaze 47.482 osobe, a na bolničkom liječenju su 2843 osobe od kojih je 291 na respiratoru”, rekao je Beroš na sjednici Vlade govoreći o stanju vezanom za pandemiju koronavirusa.

Naveo je i da je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 892 zaraženih koronavirusom i 545 slučajeva samoizolacije. Broj ozdravljenih je 10.418.

Beroš je rekao da su bolničke ustanove na području Grada Zagreba, koje do sada nisu primarno zbrinjavale pacijente zaražene koronavirusom, pozvane da osiguraju dodatne stacionarne i intenzivne kapacitete za zbrinjavanje tih pacijenata.

Također, sve zdravstvene ustanove pozvane su na imenovanje koordinatora koji će biti 24 sata dostupni i imati ovlasti rješavati možebitne organizacijske izazove prilikom zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom.

Ministar zdravstva rekao je i da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio plan distribucije prvih doza cjepiva protiv koronavirusa koje stižu 26. prosinca.

“Stiže 9750 doza cjepiva te nakon što Agencija za lijekove i medicinske proizvode izda suglasnost, cijepljenje započinje 27.,28. i 29 prosinca, odnosno u danima cijepljenja protiv koronavirusa EU”, rekao je.

Naveo je i kako je plan distribucije cjepiva razrađen prema županijama te će se dio cjepiva, nakon temperaturno kontrolirane distribucije, upotrebiti za cijepljenje korisnika i djelatnika i pružatelja usluga smještaja starijih osoba te odraslih osoba s invaliditetom.

Dio će se upotrijebiti za cijepljenje djelatnika hitne medicinske službe kao i primarnih respiratorsko-intenzivističkih centara te zdravstvene radnike u drugim bolnicama koji rade na covid odjelima.

Također, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku kojim se određuje zbrinjavanje pacijenata s teškim patološkim stanjem kao posljedicom preboljele Covid-19 bolesti u Klinici za plućne bolesti Jordanovac KBC Zagreb.

Beroš je rekao i da se u zadnjih tjedan dana bilježi određeni pad broja novozaraženih osoba koronavirusom te se bilježi i blagi pad broja novohospitaliziranih.

“Sve smo bliže prekretnici borbe s koronavirusom. Usvajanje Plana uvođenja i praćenja cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj, koji će pratiti javna i informativno-edukativna kampanja, na najbolji mogući način najavljuje početak procesa cijepljenja stanovništva RH i ostalih država članica EU”, poručio je.

Beroš je, uoči Božića, apelirao na odgovornost i disciplinu svakog pojedinca i poštivanje epidemioloških mjera.

Najnovije objave