Petak, 2. lipnja 2023.

Ministar Beroš: Netestirani ne bi trebali dobiti otkaz, postoje i druge mjere

Cilj mjere nije penalizacija već povećati razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu, istaknuo je ministar Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade kako je postupanje prema onima koji se u zdravstvenom sustavu odbijaju testirati, a dosad ih je bilo 36, u domeni poslodavca, no ne misli da bi trebali dobiti otkaz već postoje i druge mjere penalizacije.

“Postupanje je u domeni poslodavca na temelju Zakona o radu, no cilj mjere nije penalizacija već povećati razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu. Detekcijom ovih 41 pozitivnih vjerujemo da smo to i uspjeli”, rekao je Beroš.

Ministar je rekao kako će poslodavci još jednom razgovarati s tim zaposlenicima.

“Ne vjerujem da bi trebali dobiti otkaz, postoje određene opomene. Naravno, ako bude trpio radni proces i ako bude izvjesno da se ugrožavaju životi pacijenata, ravnatelji će imati i neke druge mogućnosti”, kazao je te dodao da će još neko vrijeme postojati masovni punktovi za cijepljenje, iako se bilježi pad zainteresiranih.

“Punktovi za cijepljenje nisu iskorišteni, ali će ostati još neko vrijeme jer ljudima želimo omogućiti da se mogu cijepiti izvan radnog vremena i da imaju takav pristup cijepljenju”, rekao je.

Što se tiče početka masovnijeg cijepljenja trećom dozom Europska agencija za lijekove dala je preporuku da se cijepe imunokompromitirani, a o tome kada će se cijepiti trećom dozom u Hrvatskoj odlučit će HZJZ.

Komentirajući nepravomoćnu presudu zbog pokušaja iznude članova nacionalnog Stožera civilne zaštite Beroš je rekao da članovi Stožera svakodnevno dobivaju prijetnje.

“Ponekad i sam tražim objašnjenje za to, ali ih ne mogu naći. Kada te prijetnje prelaze s mene na moju obitelj doista je neugodno. Takvih je prijetnji gotovo svakodnevno, ove blaže više ne uzimam u obzir. Ovo nije floskula – mi smo doista fokusirani na zdravlje građana, stoga mi ne preostaje previše da se bavim s time”, rekao je.

“Kada je riječ o zdravstvenom sustavu, on je cijelo vrijeme u potpunosti spreman”, kaže ministar.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti