Srijeda, 20. listopada 2021.

Ministarstvo zdravstva: Registrirana cjepiva štite gotovo 100 posto od teških oblika koronavirusa

Cijepljenje je, uz epidemiološke mjere, najmoćnije oružje u strategiji borbe protiv koronavirusa, poručuju iz Ministarstva zdravstva

Preporučujemo

Ministarstvo zdravstva istaknulo je u srijedu, u povodu početka cijepljenja cjepivom AstraZenece u Hrvatskoj, kako sva registrirana cjepiva protiv Covida-19 nemaju gornju dobnu granicu ograničenja i štite gotovo 100 posto od teških oblika Covida-19 te smrtnih ishoda.

To je, ističu, posebno važno naglasiti kada se, uz najrizičniju skupinu, počinju cijepiti osobe starije životne dobi i kronični bolesnici, koji dodatno razmišljaju o tome koje cjepivo odabrati.

“Temeljem svih dostupnih informacija na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva jasan je stav struke da je najbolje cjepivo ono s kojim se najprije možemo cijepiti. Kada je prioritet spasiti život i spriječiti širenje zaraze virusom SARS-CoV-2, nema mjesta kalkuliranju o postotku razvoja blagih simptoma u slučaju zaraze”, ističe se u priopćenju.

Plan i organizacija cijepljenja prilagođeni su potrebama kroničnih bolesnika i građana iznad 65 godina kako bi u svakom dijelu Hrvatske imali jednak pristup cjepivima, a u svakoj županiji proces koordiniraju županijski zavodi za javno zdravstvo koji određuju lokacije za cijepljenje, od punktova do ordinacija obiteljske medicine. Sve informacije dostupne su i liječnicima obiteljske medicine.

Zainteresirani građani imat će na raspolaganju i digitalnu platformu putem koje će moći osigurati termin cijepljenja ustupanjem osobnih podataka ili putem pozivnog centra županijskih zavoda za javno zdravstvo.

“Valja ponoviti kako je cijepljenje, uz epidemiološke mjere, najmoćnije oružje u strategiji borbe protiv koronavirusa. Važno je iskoristiti prvu moguću priliku za cijepljenje i zaštiti sebe i svoje sugrađane kako bismo bili još jedan korak bliže izlazu iz ove epidemije”, poručuju iz Ministarstva zdravstva.

Najnovije objave