Subota, 30. rujna 2023.

Na području cijele općine Molve provodi se modernizacija sustava javne rasvjete

U sklopu projekta bit će zamijenjeno ukupno 473 svjetiljke. Općina Molve očekuje smanjenje troškova električne energije za otprilike 70 posto realizacijom ovog projekta

- Advertisement -

Iz Općine Molve izvijestili su javnost o aktualnom projektu rekonstrukcije javne rasvjete na području cijele općine. Projekt se provodi putem ESCO modela, a njegov cilj je zamijeniti postojeću zastarjelu i neefikasnu rasvjetu LED svjetiljkama visoke kvalitete i energetske učinkovitosti. U sklopu projekta bit će zamijenjeno ukupno 473 svjetiljke koje trenutačno koriste živine i metalhalogene žarulje.

Jedna od ključnih prednosti novih LED svjetiljki je njihova usklađenost s ekološkim zahtjevima zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Svjetlosno onečišćenje je globalni problem koji utječe na ekonomiju, astronomiju, sigurnost i zdravlje ljudi te uzrokuje brojne nepoželjne zdravstvene učinke.

Ugradnjom novih svjetiljki ostvarit će se propisani svjetlotehnički parametri cestovne rasvjete, dok će istovremeno doći do smanjenja potrošnje električne energije, što će rezultirati i manjim emisijama stakleničkih plinova. Niža potrošnja energije smanjit će troškove električne energije, a novim svjetiljkama bit će potrebno manje održavanja. Također, jamstvo na kvarove svjetiljki je sedam godina.

- Advertisement -

Prema projektantskom troškovniku i planu ostvarivanja ušteda, Općina Molve očekuje smanjenje troškova električne energije za otprilike 70 posto realizacijom ovog projekta.

“S obzirom na rast cijena energenata, bili smo prisiljeni krenuti s provedbom ovog projekta što je prije moguće. Želimo naglasiti da ovdje ne završavamo s projektima vezanim uz rasvjetu. Planiramo projektirati i obuhvatiti još neobuhvaćene pravce, a također smo blizu završetka projektiranja i dobivanja građevinske dozvole za rekonstrukciju javne rasvjete u ulici Medvrti”, pojasnili su iz općinske uprave.

Ova inicijativa će pridonijeti stvaranju sigurnijeg i energetski učinkovitijeg okruženja za mještane i posjetitelje općine Molve, kao i zadovoljavanje ciljeva akcijskog plana i direktiva Europske komisije.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti