14.7 C
Zagreb
Nedjelja, 7. lipnja 2020.

Na Sveučilištu Sjever obilježen međunarodni tjedan alergija na hranu i dan oboljelih od celijakije

Potrebno je od rane vrtićke dobi osvijestiti djecu o alergijama na hranu kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva

Preporučujemo

FOTO Slaven Belupo protiv Gorice nije uspio iskoristiti bolju igru i više prilika

Nakon što smo prije tjedan dana saznali finaliste Hrvatskog nogometnog kupa, a to su Lokomotiva i Rijeka, ovog vikenda dočekali smo i nastavak natjecanja...

Istraga je u tijeku: na polju pronađen mrtav muškarac

U petak oko 20.50 sati u Samoboru, u Ulici Celine Samoborske, na poljoprivrednom zemljištu građanin je pronašao tijelo nepoznate muške osobe. Na tijelu nisu pronađeni...

Strava i užas: u naletu automobila poginuo biciklist

Tragedija u Varaždinu. Danas, u subotu, u 13.57 sati u prometnoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. Kako je izvijestila varaždinska policija, nesreća se dogodila...

Ministrica Obuljen Koržinek: Za 751 umjetnika osigurano 6,7 milijuna kuna potpora

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je u četvrtak da je za 751 umjetnika  osigurano nešto malo više od 6,7 milijuna kuna potpora te...

Međunarodni dan oboljelih od celijakije obilježen je 16. svibnja u međunarodnom tjednu alergija na hranu kada pokušavamo osvijestiti javnost o ovoj bolesti kao i ostalim alergenima u hrani.

Ovo je druga godina od kako Odjel prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, zajedno s Udrugom oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, organizira obilježavanje tog dana, međutim ove godine je sukladno preporukama obilježavanje bilo online.

Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su nam bili: Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin, predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

Dean Šalamon je pojasnio što je to zapravo celijakija, koji su njezini simptomi i zbog čega je zovu bolest s tisuću lica. Također, kao bolnički nutricionist objasnio je kako je to pripremati pravilnu prehranu za osobe koje boluju od celijakije u velikom kompleksu kao što je bolnica te koji su čimbenici koji osiguravaju sigurnost takve hrane.

Marija Goričanec je iznijela što je sve udruga odradila u prošloj godini i koji su im planovi za ovu. U 2019. udruga je pripremila 7 projekata, u sklopu kojih je održala 11 edukacija-radionica izrade bezglutenskih proizvoda, 3 predavanja stručnjaka na polju celijakije i bezglutenske prehrane te sudjelovala na 11 manifestacija – sajmova zdrave hrane.

Za 2020. udruga je pripremila 11 projekata za područje sjeverozapadne Hrvatske. U prva tri mjeseca održali 3 edukacije-radionice izrade bezglutenskih proizvoda.

Projektom “Celijakija-edukacija od malih nogu” pripremili su slikovnicu za djecu na temu celijakije s ciljem informiranja djece i odraslih o celijakiji te kako senzibilizirati okolinu. Nastavljaju s održavanjem “Sata o celijakiji i gluten free party” u vrtićima čim im to epidemiološka situacija dopusti. Planira se i organizacija projekta “Sportske igre djece oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske”, kulinarski show “1 2 3 kuhaj gluten free” gdje djeca pripremaju pizzu bez glutena, te sudjelovanje na sajmovima zdrave hrane kojima će biti dopušteno održavanje s obzirom na Covid-19 krizu, te nastavak edukacija – radionica prilagođenih trenutačnoj situaciji, individualne radionice za oboljele od celijakije te predavanje stručnih osobe u celijakiji i prehrani bez glutena.

Bojan Šarkanj pojasnio je da se na Sveučilištu Sjever u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju redovito studenti educiraju i putem radionica, gostujućih i redovitih predavanja o alergenima u hrani s posebnim naglaskom na gluten celijakiju.

Govornicu su zaključili kako je potrebno od rane vrtićke dobi osvijestiti djecu o alergijama na hranu kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, još nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih tehnologa o mogućnostima kontaminacije hrane bez alergena s alergenima. Tu je izuzetno važna dobra edukacija.

Na Sveučilištu Sjever svi prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten, spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i pripremu hrane za oboljele od celijakije.

Sve koje zanima više o alergenima u hrani, kako pripremiti kvalitetnu i sigurnu hranu bez alergena, ili žele svojim obiteljima ili prijateljima znati pripremiti pravilnu hranu za njihove bolesti, mogu upisati Prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever.

Najnovije objave

FOTO Slaven Belupo protiv Gorice nije uspio iskoristiti bolju igru i više prilika

Nakon što smo prije tjedan dana saznali finaliste Hrvatskog nogometnog kupa, a to su Lokomotiva i Rijeka, ovog vikenda dočekali smo i nastavak natjecanja...

Nema novozaraženih koronavirusom, ali je jedna pacijentica umrla

Nema novooboljelih u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, a u zagrebačkoj Infektivnoj klinici umrla je 76-godišnja pacijentica koja je bila na respiratoru,  izvijestio je u...

Istraga je u tijeku: na polju pronađen mrtav muškarac

U petak oko 20.50 sati u Samoboru, u Ulici Celine Samoborske, na poljoprivrednom zemljištu građanin je pronašao tijelo nepoznate muške osobe. Na tijelu nisu pronađeni...

Strava i užas: u naletu automobila poginuo biciklist

Tragedija u Varaždinu. Danas, u subotu, u 13.57 sati u prometnoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. Kako je izvijestila varaždinska policija, nesreća se dogodila...

FOTO Tri godine vladavine Mišela Jakšića (SDP): Koprivnica je u Top 5 gradova za život

Tri je godine prošlo otkako je na vlast u Koprivnici došao mladi SDP-ovac Mišel Jakšić. Naime, svečanost potpisivanja povodom stupanja na dužnost gradonačelnika Koprivnice Jakšića...