Petak, 2. lipnja 2023.

Načelnik Općine Veliki Bukovec: Na kraju smo godine koju je obilježila dogradnja osnovne škole za jednosmjensku nastavu

Načelnik Franjo Vrbanić pojasnio je da je proračun bio planiran u iznosu nešto većem od 10 milijuna kuna te da je ostvaren s nešto više od 7 milijuna kuna, odnosno u 70 posto

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Veliki Bukovec potvrđen je rebalans ovogodišnjeg proračuna, a to je ujedno bila i prilika za rezime učinjenog u ovoj godini.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić pojasnio je da je proračun bio planiran u iznosu nešto većem od 10 milijuna kuna te da je ostvaren s nešto više od 7 milijuna kuna, odnosno u 70 posto.

“Ovih 30 posto neostvarenog su dva projekta koja su prijavljena, a za koje nismo dobili odluke o financiranju. Radi se o uređenju šumskih putova i izgradnji kružnog toka na raskrižju Kolarove i Dravske ulice u Velikom Bukovcu. Prema svemu što je ova godina nosila na početku, s koronom, možemo biti zadovoljni s ostvarenjem. U trećem mjesecu 2022. imat ćemo konačno izvršenje ovogodišnjeg proračuna, ali već sada mogu reći da nismo puno pogriješili u samom planiranju”, istaknuo je Vrbanić.

Načelnik je dodao da u ovoj, izbornoj godini, u prva četiri mjeseca nisu puno planirali baš zbog održavanja izbora pa mogu biti zadovoljni realizacijom projekata i programa koje su zacrtali prošle godine.

Također, još je jednom zahvalio biračima na iskazanoj ponovnoj podršci na izborima.

“Godinu ne možemo baš pamtiti po dobrom jer nas pandemija još uvijek koči u društvenim kontaktima, u funkcioniranju Općine. Ruralna smo sredina i ljudi su naučeni na izravni kontakt, a to smo morali izbjegavati zbog epidemije. Trudimo se normalizirati stanje, ljude motiviramo da se cijepe, da prihvate odgovornost i da konačnu tu pandemiju skinemo s dnevnog reda”, rekao je Vrbanić.

Od realiziranih velikih projekata u ovoj godini načelnik je posebno izdvojio dogradnju Osnovne škole Veliki Bukovec.

“U našoj školi u završim danima ove godine počela je nastava u jednoj smjeni. To je projekt koji traje četvrtu godinu, otkako sam postao načelnik. Mi smo ga započeli i uspjeli završiti zajedno s Varaždinskom županijom i Općinom Mali Bukovec”, kazao je Vrbanić o uređenju novog školskog prostora i školske sportske dvorane vrijednog 13 milijuna kuna.

Načelnik je izdvojio i izgradnju mosta preko Plitvice u Dubovici, zajednički projekt Općine Veliki Bukovec i Hrvatskih voda, vrijedan 2,6 milijuna kuna. Most je pred završetkom i očekuje se da će u funkciji biti do kraja ožujka 2022. godine.

“Programe smo nastavili, neke i proširili, nigdje nismo nikoga zakinuli u pomoći određenim skupinama mještana, od novorođenih do umirovljenika. Proširili smo program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji. Imali smo sedam prijavljenih, jednu prijavu za kupnju nekretnine i šest za rekonstrukciju. Izdvojili smo iz proračuna za to 72.000 kuna”, dodao je.

Kao projekt koji najavljuje za iduću godinu, načelnik je naglasio organizaciju vrtićke jasličke skupine.

“Vrtić nam je pun i dužni smo roditeljima osigurati jasličku skupinu. Na tome ćemo najviše raditi, zajedno s Općinom Mali Bukovec i Dječjim vrtićem Krijesnica. To jesu dodatni troškovi, ali to nam je obveza jer je sve veći pritisak da se organizira jaslička skupina u sklopu našeg vrtića”, pojasnio je.

Na sjednici Općinskog vijeća analizirana je i nedavna vježba civilne zaštite općina Veliki i Mali Bukovec u Osnovnoj školi Veliki Bukovec. Načelnik je istaknuo da je pozitivno da su se uključili neki akteri koji dosad nisu bili na vježbama, poput županijskog vatrogasnog zapovjednika, a u vježbi je sudjelovao i pas tragač.

Za sudjelovanje je pohvaljeno Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg koje se po prvi put u posljednjih nekoliko godina odazvalo na sve pripremne aktivnosti za održavanje vježbe.

Istaknuta je potreba organizacije edukacije pripadnika svih operativnih snaga s područja obje općine, ali i regije, pod vodstvom Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije na temu pružanja prve pomoći unesrećenim osobama, kao i upravljanja te međusobne koordinacije rada operativnih snaga u složenim nesrećama i katastrofama; potreba dodatne edukacije predsjednika mjesnih odbora odnosno povjerenika civilne zaštite kao i dužnosnika vatrogasnih organizacija, kao i potreba dodatnog osposobljavanja članova općinskih stožera civilne zaštite.

Također, potrebno je i nabaviti određenu specifičnu opremu čiji nedostatak je bio vidljiv za održavanja vježbe.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić na kraju je uputio čestitku sumještanima zaželjevši im sretnu, uspješnu i ponajprije zdravu novu godinu, s puno osobnog zadovoljstva i poslovnog uspjeha, istaknuli su iz općinske uprave.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti