Utorak, 28. svibnja 2024.

Nastavak karijere među velikim dečkima: Leon Zelenko dominira i u seniorskoj konkurenciji

Leon će ove godine voziti utrke Euro Trophyja za nizozemski JJ Racing, utrke u Centralno-europskoj zoni za Kart Sport Centar Austria, dok će se u Prvenstvu Hrvatske natjecati kao član Karting kluba Koprivnica

- Oglas -

Nastupom na Svjetskom prvenstvu u portugalskom Portimãu krajem prošle godine, Leon Zelenko (14) zaključio je bogatu i izuzetno uspješnu juniorsku vozačku karijeru u kartingu.

Na istoj je stazi 2019. godine osvojio drugo mjesto na svijetu te je na sebe privukao pozornost u svijetu kartinga, da bi se koju godinu kasnije priključio nizozemskom JJ Racingu, timu u kojem je svoju karijeru započeo i aktualni prvak Formule 1 Max Verstappen.

Leon je na svom oproštajnom juniorskom nastupu osvojio sedmo mjesto na svijetu. To je također bio sjajan rezultat, pogotovo s obzirom na činjenicu da je u finalnu utrku krenuo s 21. pozicije nakon gubitka bodova u kvalifikacijama, odnosno ‘izbacivanja’ sa staze. Na utrkama u Portugalu nastupila su 394 vozača iz 60 država svijeta.

- Oglas -
Leon Zelenko i njegov mehaničar Marijan Ganžulić Gans
Leon Zelenko i njegov mehaničar Marijan Ganžulić Gans // Foto: Privatna arhiva

Za razliku od brojne konkurencije koja ima isto tako brojnu pratnju, Leonov tim je malen, ali velik kad se uzme u obzir koliko ljubavi i entuzijazma poklanja svom štićeniku. Naravno, tata Danijel je šef cijele priče, tu je naravno i mama Helena kao najveća potpora. Marijan Ganžulić – Gans u timu ima ulogu mehaničara, ali isto tako i Leonovog ‘psihologa’.

Ta mala, ali iznimno vrijedna ekipa stoji iza Leona koji je posljednju juniorsku godinu zaokružio brojnim uspjesima. Pobijedio je na europskom finalu u Le Mansu, imao je sjajnu sezonu u međunarodnom Sport Stil Cupu, a slavio je i u Prvenstvu Hrvatske. Na kraju je na Svjetskom prvenstvu osvojio sedmo mjesto.

U 10 godina vozačke karijere Leon je već postao vozač s najviše trofeja u povijesti hrvatskog kartinga, no tu nije kraj. Možemo reći da je to zapravo novi početak, jer je Leon proteklog vikenda u Jesolu po prvi put zaplovio seniorskim vodama.

– Leon je u Italiji pobijedio u prvoj seniorskoj utrci u Sport Stil Cupu. U ukupnom poretku bio je peti nakon sudara u finalu, nije bilo savršeno, ali smo zadovoljni – rekao je Leonov otac Danijel Zelenko.

Danijel i Leon Zelenko
Danijel i Leon Zelenko // Foto: Facebook Leon Zelenko

Leon će ove godine voziti utrke Euro Trophyja za nizozemski JJ Racing, utrke u Centralno-europskoj zoni za Kart Sport Centar Austria, dok će se u Prvenstvu Hrvatske natjecati kao član Karting kluba Koprivnica.

- Oglas -

– U seniorima je jači motor, a veća je i masa kartinga, s ranijih 145 kg prelazi se na 162 kg. Osim toga, tu sad voze i veliki dečki, od 15 do 32 godine. Sad je u Italiji bilo 47 vozača, a Leon je bio ukupno peti samo zbog sudara u finalu, inače bi bio prvi – izvijestio je Danijel Zelenko.

Obveze su praktički iste kao i prije, samo je konkurencija još jača. Slijede dvije seniorske godine, pa bi logičan iskorak bila Formula 4. No, do toga je još dalek put. Sve je usko povezano i s financijama.

– Zasad se snalazimo kroz obiteljsko financiranje i pomoć lokalne zajednice. Pomažu nam dobri ljudi donacijama, no mogu reći da je sve skupa veoma zahtjevno.

Leon Zelenko
Leon Zelenko // Foto: Privatna arhiva

Motivacija mladom koprivničkom asu nije nikakav problem.

– Leon je tek sad zagrijan za vožnju. Više nije mali klinac, polako odrasta. Prednost je to što u prvoj seniorskoj godini nemamo nikakav presing ni imperativ pobjede, no dat ćemo sve od sebe kako bismo ostvarili što bolje rezultate – poručio je tata Danijel.

Uglavnom, Zelenkovi i Gans su ”on the road again”. Sretno im bilo!

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti