Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Održana promocija publikacije ‘Okusi tradiciju! Slatke priče – bomboni s okusom djetinjstva’

Publikacija je rezultat višegodišnje suradnje više kustosice Marije Mesarić i medičarke Ljubice Špičko na dokumentiranju, istraživanju te očuvanju i promicanju održivosti i kontinuiteta nematerijalnog kulturnog dobra medičarskog obrta

Preporučujemo

U petak je u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić održana promocija publikacije ‘Okusi tradiciju! Slatke priče – bomboni s okusom djetinjstva’.

“Publikacija je dio programa Koprivničko medičarstvo koje provodi koprivnički muzej u suradnji s nositeljima zaštite nematerijalnog kulturnog dobra medičarskog obrta obitelji Špičko uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Koprivnice. Program se kontinuirano provodi od 2006., a ove je godine naglasak stavljen na jedan segment kulturnog dobra – izradu licitarskih bombona, cukora: šula, lizaljki i salon bombona”, istaknuli su iz koprivničkog muzeja.

Promocija publikacije Slatke priče – bomboni s okusom djetinjstva
Foto: koprivnica.hr

Publikacija je rezultat višegodišnje suradnje više kustosice Marije Mesarić i medičarke Ljubice Špičko na dokumentiranju, istraživanju te očuvanju i promicanju održivosti i kontinuiteta nematerijalnog kulturnog dobra medičarskog obrta.

Promocija publikacije Slatke priče – bomboni s okusom djetinjstva
Foto: koprivnica.hr

Ovogodišnje ‘slatke priče’ podsjetnik su na lijepe trenutke i sjećanja iz djetinjstva vezane za blagdansko ozračje Božića.

“To vrijeme je posebno urezano u sjećanje svakog pojedinca jer je na simboličnoj razini značilo izlazak iz svakodnevne rutine i ulazak u čarobni svijet šarenila, idiličnog prikaza Božića punog luksuza i obilja. Slatkiši, cukori bili su jedan od najskupocjenijih ukrasa božićne jelke i u njima se moglo uživati samo u božićno vrijeme. Kupovali su se kod licitara, a tradiciju izrade licitarskih cukora u Koprivnici očuvala je medičarska obitelj Špičko”, naglasili su iz koprivničkog muzeja.

Promocija publikacije Slatke priče – bomboni s okusom djetinjstva
Foto: koprivnica.hr

Medičarna Špičko licitarske bombone – salon bombone, lizaljke i šule izrađuje prema receptima koji su se naraštajima prenosili usmenim putem i dobro su čuvana obiteljska tajna.

Licitarski bombon jedan je od proizvoda medičarskog obrta koji je 2010. upisan na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Na predstavljanju publikacije ispred Grada Koprivnice prisustvovao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti