Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

Općina Koprivnički Bregi novim projektima potiče zapošljavanje i brine za mještane u potrebi

Realizacija ovih projekata omogućit će povećanu skrb i pomoć starijim, socijalno i zdravstveno ugroženim mještanima

Preporučujemo

Općina Koprivnički Bregi uspješno se uključila u dva nova projekta financirana iz EU fondova i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike: Zaželi – Pomoć je moć i Stižem po tebe, nisi sam.

Realizacija ovih projekata omogućit će povećanu skrb i pomoć starijim, socijalno i zdravstveno ugroženim mještanima.

– Ovime nastavljamo i dosadašnju uspješnu provedbu mnogobrojnih projekata tako da osiguravamo sredstva iz EU fondova i preko javnih poziva u sklopu programa nadležnih ministarstava. Do sada je bila riječ većinom o infrastrukturnim projektima, a uz prijavu projekta Putevima podravskih rudara u segmentu uređenja okoliša i razvijanja turističkih sadržaja za koji se čeka objava rezultata, s ova dva projekta pokazujemo da puno brinemo i o socijalnoj komponenti i osiguravamo pomoć našim najpotrebitijim mještanima – istaknuo je općinski načelnik Mario Hudić.

Partneri u projektu Zaželi – Pomoć je moć su Općina Koprivnički Bregi, Općina Legrad, Općina Podravske Sesvete, Općina Gola, Općina Ferdinandovac, Općina Koprivnički Ivanec, HZZ, Centar za socijalnu skrb Koprivnica i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.392.977 kuna, od čega je Europska unija sufinancira 85 posto, a ostalih 15 posto Republika Hrvatska.

Vrijeme provedbe projekta je od rujna 2020., a traje 18 mjeseci.

U sklopu projekta Pomoć je moć, Općina Koprivnički Bregi zaposlila je tri gerontodomaćice koje su od 1. ožujka počele obilaziti starije i nemoćne osobe na području općine, a svaka od njih će imati minimalno šest korisnika.

Mario Hudić i gerontodomaćice

Opis poslova gerontodomaćica je skrb o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovom domu/kući, pomoć u kupovini i dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava – dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i slično, pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške korisniku kroz razgovore i druženja te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Također, Općina Koprivnički Bregi sudjeluje kao partner u programu Stižem po tebe, nisi sam 3 – besplatni prijevoz i dostava za osobe starije od 60 godina i osobe s invaliditetom s područja Koprivničko-križevačke županije, a čiji nositelj je udruga invalida Koprivničko-križevačke županije, zajedno sa 11 partnera.

Program je odobren u sklopu javnog poziva Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022., a Ministarstvo je za prvu godinu odobrilo 119.000 kuna.

Partneri u projektu su Koprivničko-križevačka županija i općine Koprivnički Bregi, Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Legrad, Koprivnički Ivanec, Novigrad Podravski, Sokolovac i Virje.

Partneri sudjeluju u samoj promociji projekta i njegovom sufinanciranju.

Glavne programske aktivnosti su besplatni prijevoz (k liječniku, na dijagnostičke pretrage, u ljekarnu, trgovinu, poštu, razne institucije, bazen, u crkvu i slično) te dostava (lijekova iz ljekarne, namirnica iz trgovine i slično) koje će obavljati kao i prethodne godine kombi vozila udrugama koje su od studenog prošle godine prilagođene prijevozniku u invalidskim kolicima.

Program je namijenjen osobama starijih od 60 godina (posebice starijim samcima, članovima staračkih kućanstava, starijim osobama nižeg socijalno-ekonomskog statusa) i osobama s invaliditetom i/ili kroničnim bolestima s područja Koprivničko-križevačke županije, posebice onima iz općine Koprivnički Bregi, Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Legrad, Koprivnički Ivanec, Novigrad Podravski, Sokolovac, Virje te korisnicima iz Koprivnice.

Od 1. siječnja zaposlen je vozač Darko na puno radno vrijeme, a prijevoz i dostava dostupni su radnim danom od 7 do 15 sati.

Potrebno je javiti nekoliko dana ranije, radnim danom od 7 do 15 sati na telefon udruge: 048/671-158 ili 099/216-2939 ili na e-mail: udruga-inv-kc-kz-zup@kc.htnet.hr

Korisnici programa ne moraju biti članovi udruge invalida Koprivničko-križevačke županije, a vozilo je prilagođeno i za prijevoz osoba u invalidskim kolicima.

Najnovije objave