Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Ove subote krenite na ‘koncertni izlet’ po Podravini i uživajte u orguljaškim koncertima i sakralnoj baštini

Za koncerte je zadužen poznati orguljaš mo. Marko Đurakić, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, a koji je ujedno i ravnatelj Škole za klasični balet u Zagrebu

- Oglas -

S ciljem promocije bogate sakralne baštine Podravine i ove godine Turistička zajednica područja Središnja Podravina organizira svojevrsni koncertni izlet i obilazak župnih crkvi.

Nakon niza orguljaških koncerata održanih u našim crkvama prošlih godina i iznimno uspješnog festivala Novigradske jesenske orguljaške večeri te prošlogodišnjeg proljetnog ciklusa orguljaških koncerata, sakralno-kulturna ruta obilaska podravskih crkvi s prezentacijom kulturne baštine i orgulja, ove će se godine održati kratki koncerti i razgledavanje crkvi u pet različitih župa i to u Novigradu Podravkom, Sigecu, Drnju, Peterancu i Rasinji.

“U svim tim crkvama postoje zvučne orgulje, uređene i osposobljene za sviranje unazad nekoliko godina. Za koncerte je zadužen poznati orguljaš mo. Marko Đurakić, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, a koji je ujedno i ravnatelj Škole za klasični balet u Zagrebu. Također, autor je monografije o orguljama Bjelovarsko-križevačke biskupije, a osim što je aktivan kao crkveni glazbenik, bavi se znanstvenim radom i neumorno istražuje povijest naših orgulja i možemo reći da je trenutno najbolji poznavatelj orgulja na našem područja. On je do sada u sudjelovao u uspješnoj organizaciji već spomenutih manifestacija, pa je ovo nastavak uspješne suradnje”, istaknuli su iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

- Oglas -

Koncerti će započeti u subotu u 9.30 sati u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom. U svakoj će crkvi o orguljama kratko govoriti Marko Đurakić, a o povijesti župa i crkvi Nikola Cik te će nakon toga biti izvedeno nekoliko prigodnih skladbi.

“Nakon Novigrada Podravskog, autobusom ćemo se uputiti prema Sigecu, zatim Drnju te Peterancu pa dalje sve do Rasinje gdje ćemo također čuti nešto o orguljama i povijesti crkve te poslušati koncert”, poručili su iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Završetak koncerata i puta očekuje se do 13.30 sati nakon čega slijedi posjet i degustacija u Vinariji Kostanjevec u Rasinji.

Za sve koji se žele priključiti ovome ‘koncertnom hodu’ koji će se održati u subotu, 27. travnja, po našem kraju organiziran je prijevoz autobusom koji će krenuti iz Novigrada Podravskog.

“Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na ovim koncertima, a zbog organizacije prijevoza i okrijepe molimo da se prijavite u Turističku zajednicu područja Središnja Podravina pozivom na broj telefona 048/621 283 ili 099/161 0855, SMS-om, e-mailom info@tzp-sredisnja-podravina.hr ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram”, poručili su organizatori.

Uspješno održan posljednji koncert festivala ‘Novigradske jesenske orguljaške večeri’

- Oglas -

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti