Utorak, 5. srpnja 2022.

Ovog vikenda ne propustite doći na Virovsku prkačijadu – Prvi europski festival malih tradicijskih kolača

U petak, 20. svibnja, održat će se 'Vrtićka prkačijada' na kojoj se natječu mali vrtićanci u spravljanju prkača te Mala virovska prkačijada učenika osnovnih škola iz Podravine koji će se natjecati u spravljanju najboljih kolača. Drugog dana, u subotu, 21. svibnja, održava se Velika prkačijada s domaćim i inozemnim gostima, s brojnim prezentacijama i stručnim radionicama

Preporučujemo

Sedmi po redu i jubilarni, Prvi europski festival malih tradicijskih kolača Virovska prkačijada upotpunit će gastronomka, slastičarska i turistička zbivanja u Podravini 20. i 21. svibnja u Virju. Riječ je internacionalnom eventu koji će ove godine okupiti daleko više zemalja nego ranije, a među njima su; Izrael, Australija, Japan, Palestina, Albanija, Armenija, Mađarska i Bosna i Hercegovina. Pokrovitelj Virovske prkačijade je Koprivničko – križevačka županija, stručni pokrovitelj HKS Hrvatski kuharski savez a inozemni pokrovitelj Taste of peace (Kuhari bez granica) iz Izraela.  Pokrovitelji su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Generalni sponzor je Podravka  d.d. Koprivnica, a slastičarsko – pekarski sponzor Dergez d.o.o. Podravske Sesvete

Glavni organizator je Općina Virje a suorganizatori su Osnovna škola  prof. Franje Viktora Šignjara, Virje, Dječji vrtić Zrno Virje, Društvo žena Virje i obitelj Dragutina Šklebara. Moderator i voditelj programa festivala: Branko Uvodić.

COOKING SHOW I RADIONICE

Priča o prkačima kreće 20. svibnja od najmanjih Podravaca pa će su u prostoru Dječjeg vrtića Zrno u Virju održati natjecanje vrtićanaca u spravljanju prkača. Nakon toga se u prostoru Osnovne škole „prof. Franje Viktora Šignjara“ održava Mala virovska prkačijada, a riječ je o natjecanju učenika osnovnih škola Središnje Podravine. Male natjecatelje će pozdraviti zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić. Nakon toga će Nikolina Lončar, državna prvakinja u kulinarstvu i članica kulinarske, nacionalne reprezentacije pripremiti Cooking show. U subotu, 21. svibnja na programu je program Velike prkačijade s cjelodnevnim programom.

– Ovogodišnji sadržaj Virovske prkačijade vrlo je bogat – ističe predsjednik Stručnog i organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević.

Prezentaciji prkača podjednako se vesele i mladi i stari. U petak, 20. svibnja smo organizirali dolazak nekoliko naših eminentnih gastronoma i majstora slastičarstva. Posebno će biti zanimljivo gostovanje Steve Karapandže, koji će imati Cooking show pod nazivom „Male tajne velikih majstora kuhinje“. Uz njegovo mentorstvo održat će se prezentacija pripreme specijaliteta učenika srednjih ugostiteljskih škola, a pridružit će im se naša majstorica slastičarstva Dragica Lukin koja će voditi radionicu izrade torti. Posjetitelje pozivamo na degustacije jela i torti.

SVIJET UPOZNAJE NAŠE PRKAČE

– Ovogodišnju Virovsku prkačijadu organiziramo s velikim zadovoljstvom nakon dvogodišnje stanke uvjetovane pandemijom COVID-a! – rekao nam je načelnik općine Virje Mirko Perok. Ponosni smo na bogati program, a sve je to u konačnici velika promocija Virja, Podravine i naše slastičarske baštine. Svijet pomalo upoznaje naše prkače i divi im se, a inozemni gosti su oduševljeni njihovim okusom i izvornošću. Posebno mi je drago da nas prate domaći, regionalni i državni mediji. I ove godine biramo najbolju „prkačicu“ u sklopu natjecanja za najbolji prkač. Natjecanje i izbor će se održati u subotu, 21. svibnja. Svake godine nas prati blizu 20-tak udruga i društava žena s ovog područja koje na svojim štandovima prezentiraju podravsko „prkačarsko“ blago.

RADIONICE SLASTIČARKI IZ JAPANA, AUSTRALIJE I PALESTINE

– Interes inozemnih slastičara za dolazak u Virje je uvijek veliki! – dodaje Stjepan Odobašić, inicijator i autor projekta.

Njihov nastup planiran je za 21. svibnja na tzv. Velikoj prkačijadi. Ove godine nam dolazi iz Dalekog istoka Maki Nagayoshi japanska slastičarka iz grada Sappora koja će predstaviti 3 japanske slastice dorayaki, daifuku (mochi) i kolačiće sa zelenim čajem. Ona će sa svojom asistenticom prikazati kako u Japanu mijese tijesto. Riječ je o udaranjem tijesta drvenim batom a cijelo vrijeme pomoćnica mora okretati tijesto. Iz Australije nam dolazi naše gore list Snježana Bošnjak, koja će pripremiti najpoznatiji, tradicijski kolač Australije – tortu Pavlovu. Dolazak predsjednika Taste of peace, organizacije koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost, vjeru i rasu Sarkisa Yacoubiana daje posebnu draž Prkačijadi. On je postao veliki zaljubljenik u Virje i Hrvatsku, tako da će se na Prkačijadi osnovati podružnica Taste of peace Croatia. On će dovesti i palestinsku majstoricu kuharstva Ahlam Youssef koja će pred publikom prikazati kako se spravlja kolač makrout. Kako se pripremaju bosansko-hercegovački prkači prikazat će Zaim Merdan, šef kuhinje Radon Plaza Hotel Sarajevo a mađarske prkače pripremit će predstavnici grada Nagybajoma. Iz Solina dolaze članice Solinjanke koje će predstaviti dalmatinske male kolače. Na Prkačijadu dolazi i Mimoza Balla, potpredsjednica Taste of peace iz Albanije.

Povodom Sedme Virovske prkačijade objavljene su dvije slikovnice o prkačima – o našoj baštini autora Hrvoja Zalara: Priča o prkačima ili Kako je carica Sisi tražila sreću (ilustrirala Lucija Jaković) te autorice Sanje Flajs – Vidaković: Veliko putovanje malog prkača (ilustrirao Zoran Vidaković).

Organizatori Prkačijade poručuju: Dojdite v naše lepo, belo Virje na Prkačijadu i na najbolše prkače!

- Advertisement -

Najnovije objave