Utorak, 18. siječnja 2022.

Pisanice od srca uskoro ponovno u centru Koprivnice, završne pripreme za izložbu su u tijeku

Projektom "Pisanica od srca" se na originalan način promoviraju tradicijske vrijednosti i kulturna baština županije, odnosno spaja tradicija oslikavanja pisanica s naivnom umjetnošću kao izvornim kulturnim brendom Koprivničko-križevačke županije

Preporučujemo

Uoči postavljanja tradicionalne izložbe pisanica na Zrinskom trgu u Koprivnici na kojoj će građani imati priliku uživati u djelima naivnih umjetnika u ozračju najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić posjetili su u petak naivne umjetnike Zlatka Štrfičeka i Josipa Gregurića koji restauriraju prvu i najstariju koprivničku pisanicu koja će biti izložena u sklopu izložbe.

Projektom “Pisanica od srca” se na originalan način promoviraju tradicijske vrijednosti i kulturna baština županije, odnosno spaja tradicija oslikavanja pisanica s naivnom umjetnošću kao izvornim kulturnim brendom Koprivničko-križevačke županije.

“Naivna umjetnost koju promoviramo kroz projekt ‘Pisanica od srca’ već 13 godina postao je kulturni brend ne samo Hlebina, kao kolijevke naivne umjetnosti, i naše županije, već i cijele Hrvatske. Prošle godine nažalost nismo bili u mogućnosti zbog pandemije organizirati izložbu, nadamo se kako će epidemiološki uvjeti, iako bez svečanog otvorenja, dozvoliti izložbu ove godine te da ćemo tako ponovno potaknuti interes za projekt promocije Podravine i naivnog slikarstva kao posebnosti našeg prostora. Za izložbu postoji veliki interes kod naših sugrađana, ali i gostiju koji je iščekuju i žele je posjetiti. Postav će biti sličan kao i prijašnjih godina, a osim 10-ak velikih pisanica, izložit će se i dvije manje pisanice – jedna koja je namijenjena općini Podhum u Bosni i Hercegovini i jedna za Košice u Slovačkoj koja je napravljena povodom 25. godišnjice kanonizacije Svetog Marka Križevčanina”, orktio je župan Koren.

Podsjetimo, jedna pisanica od srca je ovog tjedna darovana i Općini Čepin te će biti postavljena u centru Čepina.

- Advertisement -

Najnovije objave