Utorak, 9. kolovoza 2022.

Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

Proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca

Preporučujemo

U Hrvatskoj kovnici novca u utorak je svečano obilježen početak proizvodnje kovanica eura s hrvatskom nacionalnom stranom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i predsjednika uprave Hrvatske kovnice novca Damira Bolte obišli su pogone u kojima se izrađuju eurokovanice i upoznali se s proizvodnim procesom kovanja.

Hrvatske eurokovanice
Hrvatske eurokovanice // Foto: HNB

Nakon što je prošli tjedan Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Pravodobna izrada i predisporuka potrebnih količina hrvatskih eurokovanica bankama, kako bi one kasnije bile u mogućnosti posredno predopskrbiti poslovne subjekte poput trgovina i restorana, važan je korak u procesu zamjene gotovog novca, koji će osigurati da građani bez poteškoća plaćaju u kovanicama nove novčanice jedinice od prvog dana uvođenja eura.

Hrvatske eurokovanice
Hrvatske eurokovanice // Foto: HNB

Kako bi se ti ciljevi postigli, Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja ili 94 suvremena putnička zrakoplova kojima se služi zrakoplovna kompanija Croatia Airlines), a kovnica novca će u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

“Proces uvođenja eura vodimo ozbiljno, strukturirano i sustavno te koristim priliku da se zahvalim svima koji su dali doprinos na putu Hrvatske prema članstvu u europodručju. Nastavljamo s aktivnostima koje će osigurati pravovremenu zamjenu gotovog novca u cijeloj Hrvatskoj prije i nakon ulaska u europodručje, a dio toga je i kovanje kovanica eura i centa s hrvatskom nacionalnom stranom”, rekao je premijer Plenković.

Hrvatska kovnica novca osnovana je 1993. kao Hrvatski novčarski zavod te je bila jedan od važnih stupova izgradnje nacionalnog identiteta.

Hrvatske eurokovanice
Hrvatske eurokovanice // Foto: HNB

“Danas, gotovo 30 godina od svog osnutka, Hrvatska kovnica novca će kovati hrvatske eurokovanice i tako, uz promociju hrvatskih simbola u cijeloj Europi, sudjelovati u povijesnom procesu u kojem Hrvatska ulazi u klub najrazvijenijih država članica Europske unije, na korist naših građana i gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Guverner HNB-a Boris Vujčić naglasio je da je uvođenje eura uz sve svoje aspekte, velik i logistički pothvat čijim se uspješnim provođenjem osigurava opskrba gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji.

“Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav i mogu ustvrditi da je to jedan od trenutno logistički najsloženijih projekata u Hrvatskoj. Ovim bih putem zahvalio građanima i svima uključenima u odabir nacionalnih motiva i njihove izvedbe na kovanicama eura, kao i svima koji sudjeluju u sadašnjoj važnoj logističkoj operaciji. Posebna zahvala djelatnicima kovnice novca, kojima u ime rukovodstva i stručnih službi Hrvatske narodne banke te u svoje osobno ime želim i uspješnu realizaciju svih poslovnih ciljeva. Neka naše hrvatske eurokovanice sretno i uspješno plove europskim novčanim morem, čime ćemo još jedan od simbola hrvatske uključenosti u europski projekt pretočiti u monetarnu stvarnost”, rekao je Vujčić.

- Advertisement -

Najnovije objave