Srijeda, 28. veljače 2024.

Pod motom ‘Deutsch ist nah!’ u Varaždinu po 14. put obilježen Europski dan jezika

Projekt je prije 14 godina pokrenut na inicijativu učiteljice njemačkog jezika Lee Lesar-Dolenc iz Osnovne škole Vidovec

- Oglas -

Proteklog je vikenda na Franjevačkom trgu u Varaždinu po 14. put zaredom obilježen Europski dan jezika.

Program se odvijao pod motom ‘Deutsch ist nah!’, a osmišljen je kroz prezentaciju suvenira sa simbolima Njemačke, Austrije i Švicarske (zemalja njemačkog govornog područja) koje su izradili učenici.

U projekt su bile uključene II., III., IV., V. i VII. osnovna škola Varaždin te osnovne škole s područja Varaždinske županije, i to osnovne škole Tužno, Cestica, Petrijanec, Radovan, Sveti Ilija, Ljubešćica, Breznički Hum, Trnovec, Višnjica, Bisag, Klenovnik, Donja Voća, Vidovec te Elektrostrojarska i Gospodarska škola Varaždin

- Oglas -
Obilježavanje Europskog dana jezika u Varaždinu
Obilježavanje Europskog dana jezika u Varaždinu // Izvor fotografije: Varaždinska županija

Projekt je prije 14 godina pokrenut na inicijativu učiteljice njemačkog jezika Lee Lesar-Dolenc iz Osnovne škole Vidovec.

“Europski dan jezika obilježavamo 26. rujna, ali učenike i učitelje škola, zbog njihovih obveza lakše je okupiti tijekom vikenda, stoga zahvaljujem učenicima, učiteljima, ali i roditeljima što smo i ove godine zajedno s građanima mogli obilježiti ovaj dan. Nikako ne želimo umanjiti vrijednost engleskog, ali u fokusu nam je njemački jezik za koji se treba malo više potruditi, a jedan od načina je i ova manifestacija. Mentori su zajedno s djecom od početka školske godine izradili različite suvenire koji su vezani uz njemačko govorno područje i svi prolaznici mogli su uzeti i ponijeti kući nešto što će ih podsjećati na njemačkog govorno područje”, kazala je Lea Lesar-Dolenc.

Obilježavanje Europskog dana jezika u Varaždinu
Obilježavanje Europskog dana jezika u Varaždinu // Izvor fotografije: Varaždinska županija

Uime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, sudionicima se pridružio dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu Igor Klopotan.

“Drago mi je da sam u ime župana Anđelka Stričaka mogao pozdraviti sudionike ove manifestacije na Franjevačkom trgu povodom 14. obilježavanja Europskog dana jezika, naše vrijedne učenike osnovnih i srednjih škola, kao i profesorice i profesore. Naglasak je na njemačkom jeziku koji je iznimno važan za Varaždinsku županiju i grad Varaždin, budući da smo kao županija na sjeveru Hrvatske orijentirani njemačkom govornom području, kako zbog geografskog položaja, tako i gospodarski”, rekao je Klopotan.

Obilježavanje Europskog dana jezika u Varaždinu
Obilježavanje Europskog dana jezika u Varaždinu // Izvor fotografije: Varaždinska županija

Projekt se odvija uz potporu udruge EKULT – Europski kulturni krug – udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Hrvatske.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti