Četvrtak, 18. travnja 2024.

Potvrđen novi slučaj ptičje gripe u našem kraju

Ministarstvo poljoprivrede podsjeća da je na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske. Mjere se odnose se na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama

- Oglas -

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak o novom slučaju ptičje gripe, odnosno visokopatogene influence ptica (VPIP), podtipu H5N1, u populaciji divljih ptica koji je potvrđen 20. veljače u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji, a što je četvrti slučaj u ovoj godini.

Od početka godine u Hrvatskoj su zabilježena četiri izbijanja VPIP-a u divljih ptica, i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uzgajivače su pozvali da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

- Oglas -

Podsjetili su da je od 18. studenoga 2023. na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske.

Mjere se odnose se na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obvezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

U peradi oboljele od influence javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti – potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u područjima nogu.

Tu su i značajan pad nesivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje poput grčeva i kretanja u krug te krvarenja krijeste i podbradnjaka.

- Oglas -

Ministarstvo poljoprivrede je osiguralo telefon 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

Tekst: Marina Hudoletnjak

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti