Utorak, 27. rujna 2022.

Povodom 50. obljetnice likovnog stvaralaštva Željka Seleša u đurđevačkom muzeju otvorena izložba Zeleno i plavo

Željko Seleš je do sada održao više od 36 samostalnih izložbi te više od 700 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu

Preporučujemo

U sklopu Picokijade u đurđevačkom je muzeju otvorenjem izložbe Zeleno i plavo obilježena 50. obljetnica likovnog stvaralaštva slikara Željka Seleša.

Željko Seleš rođen je u Đurđevcu 20. kolovoza 1954., a prve slikarske radove tehnikom ulja na staklu izradio je u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana u Đurđevcu pod nadzorom likovnog pedagoga Ante Perokovića.

Željko Seleš
Željko Seleš // Foto: Grad Đurđevac

Slikarstvom se počeo baviti od 1969., a prvu je samostalnu izložbu priredio još kao gimnazijalac 1972., nakon čega se slikarstvom počinje baviti profesionalno.

Likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji upisao je 1973., a dvije godine kasnije upisuje dizajn odjeće na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Izložba Željka Seleša u đurđevačkom muzeju
Foto: Grad Đurđevac

U početku njegovog slikarstva vidljiv je i snažan utjecaj Hlebinske škole, no kasnije se kao profesionalni slikar oslobodio neposrednih utjecaja te se sada ističe individualnim karakteristikama koje ga svrstavaju među najbolje slikare ‘naivnog kruga Podravine’.

Pripadnik je takozvanog poetskog realizma, a do sada je održao više od 36 samostalnih izložbi te više od 700 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

 Hrvoje Janči, Željko Lacković i Željko Seleš
Hrvoje Janči, Željko Lacković i Željko Seleš // Foto: Grad Đurđevac

Uz uvodni osvrt ravnateljice đurđevačkog muzeja Edite Janković Hapavel, publici se obratio i Željko Seleš koji je okupljenoj publici ukratko opisao svoj životni put, rad i stvaralaštvo.

Izložba Željka Seleša u đurđevačkom muzeju
Foto: Grad Đurđevac

Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči, a u glazbenom dijelu programa nastupile su Đurđevčice.

Đurđevčice
Đurđevčice // Foto: Grad Đurđevac
- Advertisement -

Najnovije objave