Subota, 26. studenoga 2022.

Predavanje Marijana Špoljara: “Stara lokomotiva” u Koprivnici – omladinska kultura kasnoga socijalizma i fotografije Mladena Jakupeca

Koprivnica zasigurno nije bila epicentar alternativne/omladinske kulture u istaknutom razdoblju, ali se svojim intenzivnim i raznorodnim zbivanjima ponešto izdvajala od ostalih sredina

Preporučujemo

U srijedu, 5. listopada u 19 sati u koprivničkoj AK galeriji održat će se predavanje povjesničara umjetnosti Marijana Špoljara “Stara lokomotiva” u Koprivnici – Omladinska kultura kasnoga socijalizma i fotografije Mladena Jakupeca”.

U predavanju će biti riječi o fotografijama Mladena Jakupeca (1957.-1986.) koje su krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošloga stoljeća zabilježile omladinsku scenu u Koprivnici, ali su istovremeno i svojim višestrukim značenjima utjecale na narav i karakter same scene.

Koprivnica zasigurno nije bila epicentar alternativne/omladinske kulture u istaknutom razdoblju, ali se svojim intenzivnim i raznorodnim zbivanjima ponešto izdvajala od ostalih sredina.

Kako je ta kultura bila svojevrsna alternativa dominantnoj kulturi, ali i kao implicitni, blagi ili zločesti, neposluh vladajućoj društvenoj i političkoj paradigmi, njezini su iskazi sadržavali heterogene pojavne forme i raznovrsne aspiracije. Naspram monolitnosti kulture i društvene ortodoksije, naspram trajanja iscrpljenog socijalizma (jedan od klubova znakovito je prozvan „Stara lokomotiva“) bez zbiljske perspektive te su pojave naglašavale drugačijost aktera, ali i označavajući evidentnu partikularnost njihovih identiteta.

Kamera Mladena Jakupeca pasionirano je pratila pojave s te alternativne scene, no njegove su fotografije, osim dokumentarne vrijednosti, poentirale i ono „iza“ i „ispod“, reflektirajući određeno stanje duha, izgubljenost i otkačenost generacije, ali i eskapizam tipa „mi plešemo, lalala“. Njegovi najbolji radovi nose melankoličnu posvetu vremenu, prostoru i likovima, posjedujući kreativni potencijal koji je blizu samoga vrha tadašnje hrvatske nove (recimo, poletovske) fotografije.

Predavanje će obuhvatiti i vrijeme sedamdesetih godina, najviše izraženo kroz realizaciju projekata omladinskog antičasopisa „Susreti“ i multimedijske akcije „Simetrale grada“, odnosno kroz fotografije Vladimira Kostjuka, objavljenim u katalogu toga projekta.

O predavaču: Marijan Špoljar je povjesničar umjetnosti, muzealac i galerista koji živi i radi u Koprivnici. Bio je kustos i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice i voditelj Galerije Koprivnica, u vrijeme kada se ona profilirala kao jedna od dinamičnijih galerijskih institucija. Već više od 30 godina bavi se privatnim poduzetništvom u kulturi, među ostalim i kao vlasnik Galerije S.

Realizirao je više stotina izložbi i akcija, objavio veliki broj tekstova u različitim medijima, a autor je ili koautor više od 20 monografija i knjiga s područja moderne i suvremene umjetnosti. Kako je u područje omladinske kulture bio uključen i kao akter, u tekstovima i u izložbama koje se bave ovim fenomenom, analize i interpretacije je obogatio i osobnim iskustvima sudionika i organizatora. Takav će pristup primijeniti i u predavanju o omladinskoj kulturi u Koprivnici i o fotografijama Mladena Jakupeca.


Suradnici na projektu “Zajednički fotografski narativi”:
Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak
Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka
Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek
Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar
Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Križevci
Voditeljica projekta: Sandra Križić Roban, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb
Projekt financira Zaklada Kultura nova.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti