Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Predstavljena monografija ‘Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu Omege 1991.-1996.’

Omege su ušle u povijest ratnih postrojbi koje su dale veliki doprinos u obrani neovisnosti i suvereniteta Republike Hrvatske. Omege su na svom ratnom putu prošle skoro sve bojišnice i oslobodilačke akcije

- Oglas -

U ponedjeljak je Bjelovar bio u znaku prisjećanja na teške, ali ponosne trenutke vezane uz Domovinski rat. Naime, u Domu kulture svečano je predstavljena monografija “OMEGE 1991.-1996.” Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu autora dr. sc. Marina Sabolovića.

Dom kulture bio je prepun nekadašnjih suboraca, a sadašnjih kolega i prijatelja. Policija je odigrala presudnu ulogu, posebno u prvim danima obrane Hrvatske 1991. godine, kao i u završnim vojno-redarstvenim akcijama za konačno oslobađanje naše zemlje. Hrvatski policajci u Domovinskom ratu pokazali su koliko vole svoju domovinu. Neki od njih su to i svojim životima potvrđivali.

Nakon himne u izvedbi Policijske klape sveti Matej i uvodnih riječi, odana je počast poginulima hrvatskim policajcima u Domovinskom ratu, a iznesene su brojne, mnogima neznane, činjenice. Posebna jedinica policije Bjelovar ustrojena je 23. veljače 1991. godine, a već prvu borbenu akciju imali su u Pakracu 2. ožujka 1991. godine. Bjelovarske Omege prva su postrojba u okviru policijskih uprava, odmah nakon Antiterorističke jedinice Lučko, koja je u Domovinskom ratu dala svoj nemjerljiv doprinos sudjelovanjem u najtežim akcijama i operacijama. Omege su tako ušle u povijest ratnih postrojbi koje su dale veliki doprinos u obrani neovisnosti i suvereniteta Republike Hrvatske. Omege su na svom ratnom putu prošle skoro sve bojišnice i oslobodilačke akcije.

- Oglas -

Vojno-redarstvene operacije govore same po sebi o slavnom ratnom putu, a taj je ratni put na ponos svih pripadnika tadašnje postrojbe, a današnje Udruge Specijalne policije Omege Bjelovar, ukoričen u monografiju za sjećanje i budućnost. Kroz Specijalnu jedinicu policije Omege prošlo je više stotina što aktivnih, što pričuvnih pripadnika. Poginulo je njih šest, više desetaka je ranjeno, a mnogi i danas trpe fizičke i psihičke tegobe kao posljedice rata. Njima u spomen, kao i svim pripadnicima Specijalne jedinice policije Omege posvećena je ova monografija.

Njima koji su branili naš dom zahvala je pružena i poezijom “Branit ću kuću moga oca” Borisa Maruna koju je kazivao Sanny Šešić, učenik II. razreda Medicinske škole kojeg je pripremila prof. Ana Pleskalt.

Predsjednik Udruge Specijalne policije Omege Mario Đurak pozdravio je sve okupljene i uputio prigodne riječi.

– Ova monografija posvećena je svim pripadnicima Specijalne jedinice policije Omege, bilo aktivnim ili pričuvnim, kao i našim Gamama koje smo od milja zvali naše medicinsko osoblje koje je vodilo brigu i pružalo pomoć kada nam je trebala. Monografija je posebno posvećena našim poginulim pripadnicima koji su položili ono najvrjednije što su mogli dati za slobodnu nam Hrvatsku – svoje živote i za to im veliko hvala i vječna im slava – rekao je Mario Đurak.

Ratni zapovjednik tadašnje Specijalne jedinice policije bio je Hamdija Mašinović.

- Oglas -

– Prije 33 godine utemeljena je Specijalne jedinice policije Omege sastavljena od hrabrih, časnih i istinskih domoljuba. Nošeni prije svega vjerom i ljubavlju prema svome narodu krenuli smo u odlučnu borbu očuvanja teritorijalnog integriteta i samostalnosti naše domovine. Viteški i časno dokazali ste nebrojeno puta da nema te zadaće koje u interesu svoga naroda niste bili u stanju izvršiti. Srčano i herojski smo podnijeli svaki teret i zadatak na koji smo bili upućeni diljem svoje voljene domovine. Nismo tratili svoju mladost već smo slijedili svoje snove ka miru i slobodi svoga naroda – poručio je Hamdija Mašinović.

U Bjelovaru je bio i Ivan Jarnjak, ratni ministar Ministarstva unutarnjih poslova koji je emotivnim govorom ganuo sve prisutne.

– Vidite kako se vrijeme mijenja. Gledam našu reprezentaciju koja se sprema za Europske prvenstvo, svi u kockicama, sve oznake hrvatske. Cijeli svijet nas zna, a prije 33 godine nije bilo ničega. Vi sa svojom mladošću i odlučnošću da stvorite sebi i budućim pokoljenjima državu, da budemo svoji na svome. Svaki put kada bih gledao izvedbe himne sjetim se tog trenutka kada prije 33 godine nije bilo ničega. I da nije bilo vas, da nije bilo tisuće mladih ljudi koji su svoju mladost podredili isključivo za svoju Hrvatsku. Budite ponosni na to. Budite sretni da imamo našu Hrvatsku, našu državu. Ova monografija je bitan kotačić u našem životu, u životu ovog kraja i ove države jer tako ostavljate trajni trag svoje hrabrosti, odanosti i žrtve da se stvori ova država. Hvala vam dečki. Ponosan sam na vas i sretan sam da sam s vama – emotivno je poručio Ivan Jarnjak.

Skupu je prisustvovao i general Željko Sačić, ratni načelnik Sektora specijalne policije MUP-a.

– Čast mi je velika što sam ovdje ispred vas. Svaka obitelj nosi ožiljke, bolove i posljedice. Nitko od nas ne može reći: ‘Ja sam prošao rat, nisam ranjen, meni je sve u redu’. Svi mi znamo da to nije tako. Da je žrtva za slobodu koju smo dali domovini ogromna i svi mi koji smo sudjelovali u tom povijesnom projektu pod vodstvom našeg predsjednika Franje Tuđmana nakon devet stoljeća obranili i oslobodili našu Hrvatsku. Možemo se kao generacija osjećati blagoslovljeno od Boga i od svih Hrvata – rekao je Željko Sačić.

Nakon prigodnih i emotivnih riječi predstavljena je monografija “OMEGE 1991.-1996.” Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu o kojoj su više rekli autor dr. sc. Marin Sabolović te dr. sc. Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, potom doc. dr. sc. general bojnik Slaven Zdilar s Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman te recenzentica monografije dr. sc. Janja Sekula i Anita Šikić, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade.

Izvor: Bjelovar.live

_______________________________

Predsjednik UDVDR-a, podružnice Koprivničko-križevačke županije, Mirko Hanžeković prisustvovao je promociji monografije “OMEGE 1991.-1996.” Specijalna jedinica policije Policijske uprave Bjelovar u Domovinskom ratu. Hanžeković je i sam bio pripadnik Omega od prvih dana Domovinskog rata.

Bilo je i drugih pripadnika Omega s područja Podravine i Prigorja, a koji su bili poznatiji kao Podravski vod iz tadašnjih policijskih postaja u Koprivnici, Đurđevcu i Križevaca.

Ova vrhunska monografija daje nam prikaz impresivnog ratnog puta ove postrojbe na 400 stranica.

Više o Omegama i monografiji možete pročitati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti