Petak, 24. ožujka 2023.

Predstavljena prva zbirka poezije Koprivničanke Andreje Despot Jazbec

O knjizi su govorili nakladnik i autoričin brat Zvonimir Despot, autoričina prijateljica Željka Baronič te autorica koja je tijekom predstavljanja pročitala i nekoliko pjesama

Preporučujemo

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ predstavljena je prva zbirka poezije Koprivničanke Andreje Despot Jazbec.

O knjizi su govorili nakladnik i autoričin brat Zvonimir Despot, autoričina prijateljica Željka Baronič te autorica koja je tijekom predstavljanja pročitala i nekoliko pjesama.

Dvorana je bila prepuna, tražio se stolac više.

Andreja Despot Jazbec rođena je u Koprivnici 18. lipnja 1971. godine. Završila je srednju školu, smjer farmaceutski tehničar, u Varaždinu. Nakon završetka srednje škole živjela je u Kanadi dvije godine, gdje je radila i pohađala školu Algonquin College u Ottawi (engleski jezik i kemija).

Andreja Despot Jazbec
Promocija knjige Andreje Despot Jazbec // Foto: Promo fotografija

Nakon povratka u Hrvatsku zaposlila se u farmaceutskoj kući Belupo gdje radi i danas, gotovo punih 30 godina. Supruga je i majka dvoje već velike djece te vlasnica psa. Voli sport, vožnju biciklom, glazbu, knjige i pisanje pjesmica. U svojim tekstovima većinom opisuje događaje iz svoga svakodnevnog života.

Uvodna riječ autorice: Kako iz običnoga životnoga leta niknulo je sjeme pjesničkoga suncokreta

Uvijek su mi se sviđale pjesmice koje imaju rimu, vjerojatno jer sam ih uvijek brže naučila napamet za domaću zadaću… (ha-ha). Kada bi djeca, Antonio ili Antonela, u školi dobila zadatak za domaću zadaću napisati pjesmicu, uvijek bi pitala mene za pomoć. Njima je to bilo veliko olakšanje, a ja sam uvijek dobila peticu. Tada sam zapravo shvatila koliko to volim, i još više da mi ide dobro. A tek kako opušta…

Kad bih doznala temu, uključila bih moždane vijuge i tada bi iz mene samo krenule kitice, i to rimovane. Tako je moje stvaralaštvo skromno započelo, a plodno se nastavilo: počela sam tkati stihove o svemu: prirodi, životinjama, prijateljicama, kao i rođendanske, ali uglavnom su to pjesmice povezane s događajima u mome životu.

Mnoge tekstove nisam spremila; pa tko bi rekao da ću sastaviti zbirku?! Ali, moj je brat, pročitavši pjesmice, odmah rekao: „Ideš… Super su ti pjesmice. Ti samo piši, a ja ću objaviti zbirku.” Bilo bi mnogo više pjesmica, kad me poslovne i ostale obveze ne bi često držale podalje od sastavljanja stihova. I tako je to kod mene, razveseli me nečija zamolba da sastavim pjesmicu ili vlastita želja učiniti tako.

Nakon pomnog razmišljanja o izgledu naslovnice i naslovu, suncokret je postao i ostao moj prvi izbor. Zasluga je to moje drage prijateljice koja mi je poklonila suncokrete iz svoga vrta, a oni su mi, elegantno kraseći vazu u koju sam ih stavila, postali inspiracija za mnogo lijepih pjesmica.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti