Četvrtak, 29. veljače 2024.

Proslavljeno 85 godina djelovanja Seljačke sloge iz Nedelišća

Folkloraši osim međimurskih plesova vježbaju i plesove Posavine, Moslavine, Zagorja, Istre, a njeguju i plesove bunjevačkih Hrvata

- Oglas -

U prisutnosti brojnih posjetitelja i predstavnika kulturnog života Međimurke županije, KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća u nedjelju 30. listopada obilježila je 85. godišnjicu svog uspješnog djelovanja na zaštiti i promicanju bogate kulturne baštine Međimurja.

Udruga je osnovana 1937. godine s ciljem promicanja međimurske kulturne baštine svog kraja i prenošenje na mlađe naraštaje, danas „Seljačka sloga“ broji oko 100 članova koji su godinama u državnom vrhu kada je u pitanju koreografirani folklor i kvaliteta nastupa. Izrada predmeta od luščinja, također je jedna od posebnosti ove udruge, a u suradnji s LAG-om, sudjelovali su u postupku zaštite cekera, te je umijeće izrade predmeta od luščinja ove godine upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

„Slogaši“ se mogu pohvaliti brojnim nastupima na Vinkovačkim jesenima, Brdskom kolu, Đakovačkim vezovima, Miholjačkom sijelu, Državnoj smotri koreografiranog folklora u Čakovcu, nastupima na gotovo svakoj smotri izvornog folklora u Donjoj Dubravi te na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. A danas su u prepunoj dvorani Osnovne škole Nedelišće, svoje umijeće pokazali dječji folkloraši, odrasli i veteranski sastav folkloraša, tamburaški sastav te puhački orkestar koji su se predstavili izvođenjem prekrasnih skladbi našeg kraja te obradom nekih od svjetskih hitova.

- Oglas -

Folkloraši osim međimurskih plesova vježbaju i plesove Posavine, Moslavine, Zagorja, Istre, a njeguju i plesove bunjevačkih Hrvata. Za ovaj nastup folkloraše su pripremili koreografkinja Ivana Hajdinjak i Bruno Bogdan, nastup puhačkog orkestra osmislio je voditelj i dirigent Danijel Đumđuš, dok ga je za današnji nastup mijenjao Stiven Vrbanec, nastup veterana folkloraša osmislile su Ana Srnec i Jasmina Nemčić, a tamburaše je uvježbao voditelj Miroslav Novak.

Predsjednica Mia Srnec zahvalila je svim dosadašnjim predsjednicima, voditeljima sekcija, glumcima, plesačima i sviračima te istaknula kako su oni zaslužni što danas KUU „Seljačka sloga“ slavi ovaj veliki jubilej. „Hvala vam svima na predanom radu i očuvanju kulturnog blaga našeg kraja.“

Čestitku na značajnom jubileju svim članovima društva uputio je zamjenik načelnika Općine Nedelišće Zlatko Marciuš, baš kao i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako su članice i članovi „Seljačke sloge“ dali veliki doprinos što se danas Međimurska popevka nalazi na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Program proslave vodili su članovi kazališne družine Štefica Oreški, Ljudevit Bošćak i Dejan Buvač, a veliku obljetnicu KUU „Seljačka sloga“ svojim nastupom upotpunila je Tamara Korunek s prekrasnom izvedbom popevke „Dej mi Bože oči sokolove“.

Nagrade za dugogodišnje aktivno članstvo u ime Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Hrvatskog sabora kulture dodijelio je Dejan Buvač, pa je tako za 35 godina rada nagradu primio Miljenko Topolnjak, za 25 godina rada Miran Branilović, Milivoj Kossi, Štefica Serec, Maja Markuš Velicki i Ružica Žnidarić, za 20 godina Jasna Hajdinjak, Hrvoje Horvat i Miroslav Novak, za 15 godina Ljudevit Boščak, Marijan Branilović, Ivana Hajdinjak, Stjepan Kukolić, Nada Posavec, Štefica Oreški i Mia Srnec, te za 10 godina Bruno Bogdan, Dino Branilović, Milan Hajdinjak, Milutin Kostić, Sanja Pavlic Horvat, Ljubica Topolnjak, Ivan Trojnar, Darko Dania, Ema Dania, Karlo Čemerika, David Horvat, Nikola Novak, Dino Platužić, Tomislav Serec, Mateo Šafarić, Josipa Topolnjak, Stjepan Vrbanec i Stiven Vrbanec. Povelju Hrvatskog Sabora kulture za 60 godina rada dobili su Ladislav Lesar, Dragutin Srnec i Josip Jalušić, a za 50 godina Marija Kukolić i Ana Srnec.

- Oglas -

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti