Utorak, 27. rujna 2022.

Raspored akcija dobrovoljnog darivanja krvi za siječanj u Koprivnici i okolici

Pozivaju se svi darivatelji da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu, ali i da pozovu prijatelje i one koji do sada nisu darivali krv

Preporučujemo

Koprivničko društvo Crvenog križa usuglasilo je sa zagrebačkim Zavodom za transfuzijsku medicinu kalendar akcija dobrovoljnog darivanja krvi za 2022.

Tako će se u siječnju akcije dobrovoljnog darivanja krvi provoditi od 17. do 21. Prva tri dana u prostorijama koprivničkog Crvenog križa u Ulici braće Radić 7, dok će se u četvrtak održati u koprivničkoj podružnici Hrvatskih željeznica i Sokolovcu te u petak u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj i Koprivničkim Bregima.

RASPORED AKCIJA

  • 17. siječanj, ponedjeljak, koprivnički Crveni križ, 9-12 i 12.30-16 sati
  • 18. siječanj, utorak, koprivnički Crveni križ, 10-13 i 13.30-17 sati
  • 19. siječanj, srijeda, koprivnički Crveni križ, 11-14 i 14.30-17.30 sati
  • 20. siječanj, četvrtak, dvorana za sastanke u HŽ-u, 9-11.30 sati te u društvenom domu u Sokolovcu, 13-15.30 sati
  • 21. siječanj, petak, Policijska uprava koprivničko-križevačka, 9-11.30 sati i u vatrogasnom domu u Koprivničkim Bregima, 13-15.30 sati

Pozivaju se svi darivatelji da se pridruže akcijama i daruju dragocjenu tekućinu, ali i da pozovu prijatelje i one koji do sada nisu darivali krv. Nikada nije kasno učiniti ovaj humani čin.

Osobe koje su preboljele covid-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 14 dana od ozdravljenja odnosno prestanka simptoma, a osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen,Sputnik V) – odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok); odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
  • Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja, odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

“Osobe koje su bile u samoizolaciji (kontakti s osobama zaraženim s covidom) mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele covid-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv”, poručili su iz koprivničkog Crvenog križa.

Kalendar akcija dobrovoljnog darivanja krvi za ostale mjesece možete pronaći ovdje.

- Advertisement -

Najnovije objave