Četvrtak, 8. svibnja 2025.

Sedam namirnica bogatih vitaminom C

Većina nas poveća unos vitamina C tek kada se razbolimo - prehlađeni smo ili imamo gripu - ali ovaj vitamin treba unositi svakodnevno

- Oglas -

Vitamin C (ili askorbinska kiselina) ključan je za normalno funkcioniranje imunosnog sustava, zdravlje kože i općenito zaštitu organizma od štetnih utjecaja, virusa i bakterija. Većina nas poveća unos vitamina C tek kada se razbolimo – prehlađeni smo ili imamo gripu – ali ovaj vitamin treba unositi svakodnevno.

Vitamin C (ili askorbinska kiselina) ključan je za normalno funkcioniranje imunosnog sustava, zdravlje kože i općenito zaštitu organizma od štetnih utjecaja, virusa i bakterija. Većina nas poveća unos vitamina C tek kada se razbolimo – prehlađeni smo ili imamo gripu – ali ovaj vitamin treba unositi svakodnevno.

Nedostatak vitamina C

- Oglas -

Ozbiljan nedostatak vitamina C relativno je rijedak. Ako pušite, imate vrlo ograničenu prehranu ili određena zdravstvena stanja poput raka ili bolesti bubrega, možete biti u većem riziku od nedostatka ovog vitamina. Teški nedostatak može uzrokovati bolest zvanu skorbut, iako je ona vrlo rijetka.

Simptomi skorbuta uključuju:

– Umor

– Razdražljivost i tugu

– Jaku bol u zglobovima ili nogama

- Oglas -

– Natečene, krvareće desni

– Crvene ili plave točkice na koži

– Lako nastajanje modrica

Sedam namirnica bogatih vitaminom C

Crvena paprika

100 g sirove crvene paprike sadrži oko 127 mg vitamina C, što premašuje dnevne potrebe odraslih. Osim što je bogata antioksidansima, povoljno djeluje na zdravlje srca, mozga i može pomoći u prevenciji raka. Ukusna je u salatama, wok jelima, tortiljama ili punjena zdravim nadjevima.

Brokula

U 100 g kuhane brokule nalazi se oko 90 mg vitamina C. Također je izvor vlakana, vitamina K, folata i zaštitnih biljnih spojeva. Prikladna je za kuhanje, pečenje, u juhama, tjesteninama i salatama.

Špinat

U 100 g sirovog špinata ima 30 mg vitamina C. Osim toga, bogat je željezom, vitaminima A, K, i folatom. Može se jesti sirov u smoothiejima, kuhan u juhama, tjesteninama, omletima ili wok jelima.

Kelj

100 g sirovog kelja sadrži oko 93 mg vitamina C, što je 103 % preporučene dnevne količine, dok kuhani (oko 120 g) ima oko 21 mg vitamina C. Iako kuhanjem gubi dio vitamina, poboljšava se iskoristivost drugih korisnih spojeva. Idealan je za juhe, variva i salate i smoothieje.

Peršin

Dvije žlice svježeg peršina (oko 8 g) sadrže 10 mg vitamina C odnosno oko 11 % preporučenog dnevnog unosa. Također je dobar izvor vitamina K i antioksidansa. U 100 g peršina nalazi se čak 133 mg vitamina C, a posipanje jela s dvije žlice svježeg peršina može pomoći i u boljoj apsorpciji željeza.

Jagode

100 g svježih jagoda sadrži 59 mg vitamina C. Bogate su i vlaknima te antocijaninima koji pomažu zdravlju srca i mozga. Odlične su u desertima, žitaricama, salatama i jogurtu.

Kivi

Jedan srednje veliki kivi (oko 75 g) osigurava oko 64 mg vitamina C dok 100 g kivija ima 92 mg vitamina C. Pomaže imunitetu i zdravlju kože te potiče stvaranje kolagena. Ukusan je samostalno ili u smoothieju, jogurtu i chia pudingu, donosi detaljan popis namirnica bogatih vitaminom C portal za zdraviji i sretniji život Centar zdravlja.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti