Srijeda, 8. veljače 2023.

Što konkretno možemo očekivati od dolaska premijera Plenkovića u Koprivničko-križevačku županiju?

Župan je izrazio zadovoljstvo ponovnim posjetom predsjednika Vlade RH Plenkovića županiji, kao i njegovom podrškom projektima koji se odvijaju na ovom području. Okupljene je zatim upoznao sa statusom projekata, s naglaskom na brzu cestu, odnosno njezin nastavak prema Koprivnici

Preporučujemo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima u srijedu je boravio u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zajedno sa županom Darkom Korenom, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, saborskim zastupnicima Darkom Sobotom i Mišelom Jakšićem i gradonačelnikom Križevaca Marijom Rajnom, predsjednik Vlade Plenković posjet je započeo obilaskom lokacije početka radova na dionici brze ceste Križevci-Kloštar Vojakovački, gdje je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić prezentirao planirane aktivnosti.

Uz predsjednika Vlade RH Plenkovića, prezentaciji su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković, i predstavnici izvođača radova. Škorić je kazao kako je plan da navedena dionica dužine 7,5 kilometara bude dovršena za 30 mjeseci, od strane izvođača tvrtke Kamgrad, a ukupna vrijednost projekta je 228 milijuna kuna.

Premijer Plenković ‘otvorio radove’ na brzoj cesti od Križevaca prema Vojakovačkom Kloštru

Nakon prezentacije na dionici brze ceste, posjet je nastavljen obilaskom pogona Tvornice juha i Vegete u poslovnoj zoni Danica u Koprivnici, a zatim je uslijedio sastanak s predstavnicima tvrtke Podravka – predsjednicom Uprave Martinom Dalić i članovima Uprave te konferencija u organizaciji Večernjeg lista „Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“, a čiji je suorganizator bila Podravka.

U Županijskoj upravi zatim je održan radni sastanak kojemu su, uz župana Korena, zamjenika Ljubića i predsjednika Vlade RH Plenkovića, prisustvovali ministar Butković, saborski zastupnici Sobota i Jakšić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, glasnogovornik Vlade RH Marko Milić, predsjednik koprivničkog Gradskog vijeća Ivan Pal, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, ravnatelj ŽUC-a Križevci Dragutin Guzalić, direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac te gradski pročelnik Dario Jembrek.

Andrej Plenković i Darko Koren
Andrej Plenković i Darko Koren sa suradnicima // Foto: kckzz.hr

Teme o kojima se razgovaralo bile su nastavak izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice, RCGO Piškornica – osiguranje dodatnih sredstava ključnih za nastavak projekta te stanje cesta i nedostatni prihodi Županijske uprave za ceste Križevci.

Župan je izrazio zadovoljstvo ponovnim posjetom predsjednika Vlade RH Plenkovića našoj županiji, kao i njegovom podrškom projektima koji se odvijaju na ovom području. Okupljene je zatim upoznao sa statusom projekata, s naglaskom na brzu cestu, odnosno njezin nastavak prema Koprivnici.

– Glavni povod današnjem sastanku s predsjednikom Vlade i suradnicima bio je početak radova na izgradnji dionici brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, koji će, prema planu, biti gotovi za 30 mjeseci, a nadamo se i ranije. Nastavak tog projekta – brza cesta do Koprivnice prioritet je u prometnom povezivanju naše županije sa Zagrebom i ostatkom Hrvatske te je od iznimnog značaja za gospodarstvo i ostale segmente života naših građana. Dogovorili smo kako se odmah kreće u pripremu dokumentacije za nastavak projekta, a iz Hrvatskih cesta su poručili kako je ugovoreno projektiranje do lokacijske dozvole, a navedena dionica će se podijeliti i realizirati u dvije etape – istaknuo je župan.

FOTO Premijer Plenković u Podravki: ‘Vaša najnovija postignuća itekako su pozitivna i ohrabrujuća’

Župan je upozorio na realizaciju projekta RCGO Piškornica te objasnio kako su u ponovljenom javnom natječaju ponovno dobivene ponude koje iznose duplo više od predviđenih sredstava. Obzirom da je riječ o strateškom nacionalnom projektu, koji je ključan za uspostavu održivog i integriranog sustava gospodarenja otpadom za stanovnike Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, na Vladi RH je da odluči hoće li se ponovno poništiti natječaj ili će se osigurati dodatna sredstva kako bi se krenulo u realizaciju. Župan je zatražio potporu Vlade RH u definiranju modela financiranja, kako bi se mogla iskoristiti dodijeljena bespovratna sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Razgovaralo se i o pitanju neadekvatnog financiranja županijskih uprava za ceste, gdje je župan dodao kako postojeći model, u kojemu se održavanje, modernizacija i gradnja prometnica plaćaju se iz naknade za ceste, generira ogromne razlike u prihodima jer svi ŽUC-evi nemaju istu dužinu cestovne mreže i broj vozila iste kategorije. Župan je istaknuo kako je potrebno pronaći nove modele financiranja, obzirom da ŽUC-evi ovise o dodatnim prihodima i nemaju sredstava za radove nužne na prometnicama kako bi one i nadalje bile optimalno održavane i u skladu sa svim potrebnim uvjetima sigurnosti. Također je skrenuo pozornost i na problematiku uništavanja prometnica zbog izvođenja radova u sklopu projekata aglomeracija, drugog kolosijeka željezničke pruge i brze ceste, dodavši kako je potrebno i te činjenice uzeti u obzir prilikom raspodjele sredstava ŽUC-evima iz državnog proračuna.

Župan je predsjednika Vlade RH zatražio za pomoć u rješavanju administrativnih prepreka vezano uz potencijalnu investiciju vrijednu čak 600 milijuna kuna na području općine Rasinja, koja je važan doprinos u realizaciji projekata obnovljivih izvora energije.

Plenković u Podravki
Martina Dalić i Andrej Plenković u Podravki // Foto: kckzz.hr

U nastavku sastanka, župan je predstavio i investicije u obrazovnom sektoru, osvrnuvši se na kapitalna ulaganja, a zatim je gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić govorio o projektima koji se odnose na koprivničko područje.

– Početak radova na izgradnji brze ceste korak je koji nam mnogo znači i daje garanciju za nastavak projekta do Koprivnice, što su građani ovog kraja zasigurno zaslužili. Danas smo razgovarali i o drugim važnim projektima, radovima na željezničkoj pruzi i aglomeracijama, izgradnji vrtića, rekonstrukciji kulturnih objekata i jednosmjenskoj nastavi u gradskim školama, a dotaknuli smo se i Sveučilišta Sjever, koje još nema riješena pitanja studentske menze i doma, što je studentima od velikog interesa. Nadamo se uspješnoj realizaciji svih projekata, na korist naših građana – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Premijer na Sveučilištu Sjever: ‘Riješit ćemo pitanje studentske menze, a tražit će se rješenje i da Koprivnica dobije studentski dom’

Predsjednik Vlade RH Plenković istaknuo je kako Koprivničko-križevačka županija ima veliku potporu Vlade RH, koja će i nadalje podržavati projekte za razvoj sjeverozapadne Hrvatske.

– Drago mi je što smo danas obilježili početak radova na dionici brze ceste Križevci-Kloštar Vojakovački, koja će biti važan korak u povezivanju Koprivnice sa Zagrebom. Iz Hrvatskih cesta su poručili kako će pripremiti svu potrebnu dokumentaciju da se i tih preostalih 24 kilometara do Koprivnice uklopi u projekt. Odlično napreduju i radovi na željezničkoj pruzi i projektima aglomeracija, a nastavljamo i s podrškom ulaganju u obrazovnu infrastrukturu. Posjetit ćemo i Sveučilište Sjever te razgovarati o razvoju trendova u sektoru visokog obrazovanja – kazao je predsjednik Vlade RH Plenković te dodao kako je tema sastanka u Županijskog upravi bilo i gospodarenje otpadom, naglasivši kako država čini sve što je u njezinoj mogućnosti da pomogne građanima u vremenu kriza i energetskih izazova.

Premijer Andrej Plenković na Sveučilištu Sjever
Premijer Andrej Plenković na Sveučilištu Sjever // Foto: kckzz.hr

Službeni posjet Koprivničko-križevačkoj županiji završio je obilaskom Sveučilišnog centra Koprivnica u sklopu Sveučilišta Sjever, gdje su goste dočekali rektor Sveučilišta Marin Milković, prorektori Mario Tomiša, Damir Vusić i Petar Mišević te im predstavili studijske programe i aktualne projekte koje Sveučilište provodi.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti