Četvrtak, 28. rujna 2023.

Stožer civilne zaštite KC-KŽ županije dozvolio putovanja učenika i djelatnika škola

Županijski Stožer civilne zaštite na koordinaciji je raspravljao i o daljnjoj organizaciji cijepljenja

- Advertisement -

U ponedjeljak je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj su članovi raspravljali o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području županije i planovima za daljnju organizaciju cijepljenja.

Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić uvodno je iznio podatke o epidemiološkom stanju, kazavši kako je situacija na području županija stabilna, s manje od 50 novooboljelih osoba tjedno.

Stabilno je i što se tiče stanja u školama, a prema posljednjim podacima zabilježeno je 14 pozitivnih učenika, 38 ih je u samoizolaciji te je jedna pozitivna osoba među nastavnicima i dvije u samoizolaciji. Od nenastavnog osoblja također je jedna osoba pozitivna, a u samoizolaciji ih nema.

- Advertisement -

Članovi Stožera zatim su se jednoglasno složili kako se zaključak o uvođenju dodatnih epidemioloških mjera u školama na području Koprivničko-križevačke županije stavlja izvan snage, a odnosi se na zabranu svih vrsta putovanja učenika i djelatnika škola, primjerice putovanja u sklopu projekata, seminara i slično.

S obzirom na to da Stožer prima broje upite vezane uz organizacija svatova i drugih događanja te putovanja, potrebno je podsjetiti da su i dalje na snazi odluke nacionalnog Stožera, i to odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja te odluka o izmjenama odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Načelnik Ljubić zatim je izvijestio članove Stožera o nastavku organizacije punktova za cijepljenje, istaknuvši kako se cijeli proces odvija u skladu s najvišim standardima. Svima uključenima u organizaciju, od medicinskih djelatnika do žurnih službi, uputio je posebne zahvale, a građane je pozvao da se i dalje prijavljuju liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje kako bi se adekvatno zaštitili od zaraze koronavirusom.

Epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Danijela Pinter kazala je kako je na području županije prvom dozom procijepljeno 32.278 građana, a drugom njih 12.346.

Tijekom lipnja nastavlja se s cijepljenjem drugom dozom, a ukupno se planira procijepiti 20.000 građana. Također je pozvala one koji to još dosad nisu učinili da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje, a istaknula je i novinu da je tvrtka Pfizer/BioNTech odobrila cjepivo za djecu od 12 godina nadalje.

- Advertisement -

U tijeku je imenovanje liječnika koordinatora za škole koji će koordinirati proces cijepljenja.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica Mato Devčić izvijestio je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu svojih djelatnosti, a trenutačno imaju 10 hospitaliziranih, od kojih nijedan nije na respiratoru.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, predstavnica županijskog Doma zdravlja Biserka Zlatar, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž i voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić izvijestili su kako njihove ustanove djeluju u skladu sa svim važećim protokolima te obavljaju poslove iz svojih djelokruga bez ikakvih poteškoća.

Na kraju koordinacije članovi Stožera ponovno su pozvali građane da odgovornim ponašanjem zaštite svoje zdravlje, ali i zdravlje cijele zajednice.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti