Četvrtak, 16. rujna 2021.

Studentski poslovi: dodatan prihod uz studiranje i građenje radnog iskustva

Provedena istraživanja pokazuju da oni koji rade tijekom studiranja imaju mogućnost za veću zaradu kasnije u svojoj karijeri, a za to postoji nekoliko mogućih objašnjenja

Preporučujemo

Studentski poslovi studentima mogu pomoći u podmirivanju osobnih troškova i stjecanju dragocjenog radnog iskustva. Povrh toga, provedena istraživanja pokazuju da oni koji rade tijekom studiranja imaju mogućnost za veću zaradu kasnije u svojoj karijeri, a za to postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Primjerice, ako radite tijekom fakulteta, stječete važne radne vještine koje će cijeniti budući poslodavci. Znate kako se pojaviti na vrijeme, slijediti upute nadređenih i biti marljivi u obavljanju svojih dužnosti. Oni koji uspijevaju staviti posao i školovanje u zdravu ravnotežu mogu imati i veću zaradu jer imaju više iskustva, razvijeniji životopis i jaču socijalnu mrežu. Nije nemoguće raditi uz faks, ali uvijek trebaš imati na umu da je faks prioritet.

Zašto se studentski posao isplati i koje su mu prednosti?

Za mnoge studente dodatan prihod znači lakše plaćanje fakultetskih i životnih troškova. Činjenica je da u većini slučajeva novčana podrška roditelja nije uvijek dovoljna za pokrivanje troškova i da si rijetko koji student može priuštiti studiranje bez povremenog rada. Također, ako nedostaju financijska sredstva iz drugih izvora, poput državnih stipendija, stipendija nekih velikih tvrtki i studentskih zajmova, tada bi dodatna zarada mogla biti jedina opcija kojom bi se mogli pokriti izdatci na mjesečnoj bazi. Povećavanje financijskog tereta visokog obrazovanja i promjene u sustavu financiranja čine studentske poslove neophodnima. Nadalje, promjene u načinu života stvaraju potrebu za dodatnim resursima. No, osim zarade, studentski posao pruža prijeko potrebno radno iskustvo. Napokon, iskustvo je ono što ćete upisati u životopis, a studentski posao će vas pripremiti za strukturu radnog mjesta nakon završetka studija, poput rada pod nadzorom i sa suradnicima, kao i za profesionalnost bez obzira na okruženje.

Studentski poslovi u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su danas vrlo popularni poslovi poput prevođenja, dijeljenja letaka, unosa podataka, pisanja članaka za razne portale, pisanja seminara, ispunjavanja online anketa, davanja instrukcija, statiranja, rad u korisničkim službama, knjižarama, kazalištu ili klubovima za mlade te čuvanje djece ili ljubimaca. Mnogi studenti ipak još uvijek radije biraju klasične studentske poslove poput konobara, rada na blagajni, u skladištima ili u maloprodaji, dok određeni ciljano traže tvrtke i institucije koje odgovaraju njihovom željenom poslu i budućoj karijeri ili jednostavno dobro izgledaju u životopisu.

Honorarnim poslom do samopouzdanja i neovisnosti

Posao vam može pomoći da steknete vještine kojima vas sveučilišna ili fakultetska diploma nikada neće naučiti. Primjerice, ako ste sramežljivi i zatvoreni u sebe, posao vam može pomoći da izađete iz svoje ‘komfor zone’ i povećate samopouzdanje. A budući da se većina studentskih poslova nalazi u ugostiteljstvu i maloprodaji, bit ćete prisiljeni komunicirati s puno ljudi s kojima inače ne biste dolazili u kontakt. No, komuniciranjem s osobama iz različitih društvenih slojeva i u specifičnim situacijama naučit ćete kako raditi u timu ili samostalno, kako upotrijebiti inicijativu i razviti pažnju prema detaljima, biti ugodniji u blizini drugih i osjetljiviji na kulturološke razlike te kako vaše riječi i postupci mogu utjecati na tuđe postupke i razvoj situacije ili obrnuto, što će vam kasnije pomoći ne samo u poslovnom smislu nego u životu općenito.

Naučit ćete pametno upravljati svojim vremenom i novcem

Usklađivanje studentskog života s društvenim može biti stresno, ali pametnim upravljanjem vremenom možete uspješno savladati sve prepreke. Tu je vrlo bitna vaša samomotivacija, želja za poboljšanjem i ustrajanjem u svojoj misiji financijske neovisnosti. Kad počnete zarađivati vlastiti novac, postajete oprezniji kako ga trošite, a odlukom za studentsko zapošljavanje ne samo da si može pomoći financijski, već ćete naučiti biti odgovorni za svoj raspored, novac i dužnosti. Kao rezultat toga, bit ćete zadovoljniji i manje ćete se oslanjati na one oko sebe te se naučiti sami snalaziti, što će vam pomoći u izgradnji vašeg karaktera. I upravo će vam to stečeno znanje biti korisno za vrijeme studija i u budućoj karijeri, jer studije pokazuju da su studenti koji rade samopouzdaniji i posjeduju bolje vještine upravljanja vremenom od studenata koji nisu zaposleni.

Studentski posao – odskočna daska za pravi posao

Stjecanje bilo kakvog radnog iskustva dodaje vjerodostojnost vašem životopisu, što će vam pomoći da se istaknete kao održiv kandidat kada se prijavljujete za stručno osposobljavanje ili postdiplomski posao. Poslodavci uglavnom preferiraju zapošljavanje kandidata s nekim oblikom radnog iskustva, jer oni već razumiju etiku na radnom mjestu. Vaši prošli šefovi i menadžeri također mogu poslužiti kao referenca na vaš karakter i radnu etiku. Iskustvo studentskog posla pokazuje da ste vrijedan radnik i da poznajete multitasking jer ste pronašli vremena istovremeno za rad i učenje. Bez obzira gdje radite, studentski poslovi daju vam mogućnost umrežavanja s drugim ljudima, pa čak i ako ne stječete radno iskustvo u polju kojim se želite baviti, još uvijek uspostavljate veze u profesionalnom svijetu. Vodite se time da nikad ne znate tko koga poznaje, zato svaki razgovor tretirajte kao priliku za napredak u karijeri i uvijek držite otvorena vrata za daljnje rasprave. S druge strane, ako ste uspješno pronašli studentski posao u području koje odgovara struci i željenoj karijeri, steći ćete stručno znanje koje u budućnosti možete upotrijebiti. To će također pomoći u traženju posla nakon diplome, a dobro je znati da neke tvrtke čak i zaposle svoje studente nakon što diplomiraju ako su bili zadovoljni njihovim radom, pa zato uvijek dajte sve od sebe.

Najnovije objave