Petak, 3. veljače 2023.

U Čakovcu predstavljen Hrvatski kajkavski kolendar 2023.

Novi broj posvećen je Međimurskoj županiji koja 2023. godine obilježava 30. obljetnicu postojanja

Preporučujemo

Jedno od rijetkih glasila u Hrvatskoj koje izlazi već tri desetljeća, Hrvatski kajkavski kolendar, doživjelo je svoje 31. izdanje u kontinuitetu.

Novi broj posvećen je Međimurskoj županiji koja 2023. obilježava 30. obljetnicu postojanja.

Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu predano radi na očuvanju kulturne baštine Međimurja, a među brojnim aktivnostima koje odrađuje, tiska desetke svezaka časopisa i godišnjaka, organizira stotine promocija, predavanja, stručnih i znanstvenih skupova, koncerata, izložba, objavljuje stotinjak knjiga, potiče osnivanje novih kulturnih udruga, potiče stvaralaštvo na kajkavskom jeziku, no jedan od najvažnijih projekata koji objedinjuje spomenute aktivnosti, je Hrvatski kajkavski kolendar.

Prepoznatljiva je odrednica ‘Kolendara’ tematska raznovrsnost – obuhvaća teme iz područja kulture, znanosti, obrazovanja, povijesti, etnologije, prirodoslovlja, gospodarstva i mnoge druge te daje cjelokupni pregled događanja u godini u kojoj nastaje. Vjeran je čuvar i pronositelj kajkavskoga jezika i tradicije, stoga je vrlo rado čitan na našemu prostoru, ali i mnogo šire.

Ovogodišnji broj predstavili su predsjednik čakovečkog ogranka Matice Hrvatske Zoran Turk, glavna urednica Anita Novak i pomoćnik urednice, donedavni tajnik ogranka Tomo Blažeka.

Zoran Turk istaknuo je značaj ‘Kolendara’ i razloge njegove dugovječnosti, Anita Novak predstavila je nazočnima tijek nastajanja i strukturu novoga broja, a Tomo Blažeka zahvalio svim suradnicima koji se iz godine u godinu uključuju u njegovo stvaranje. Predstavljanju kolendara glazbenim su izvedbama uveličali Neven Kolarić i Jakov Šercer.

‘Hrvatski kajkavski kolendar 2023.’ može se nabaviti u prostorima ogranka Matice Hrvatske u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2).

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti