Ponedjeljak, 27. rujna 2021.

U đurđevačkom muzeju održana radionica o fotografiji

Za stvaranje fotografija najvažnija je svjetlost što su djeca naučila na primjeru tamne kutije, camere obscure koja je preteča današnjih fotoaparata

Preporučujemo

U đurđevačkom muzeju u srijedu održana je još jedna Ljetna radionica.

Ovog puta svi zainteresirani sudionici otkrili su zanimljive priče o nastanku fotografije i samoj fotografiji.

Radionica se odlično uklopila u prostor izložbenih salona gdje je trenutno postavljena izložba fotografija Esencija članova Foto-kino kluba Picok iz Đurđevca.

Voditelji radionice uz djelatnice muzeja bili su Mato Zeman, jedan od autora zastupljenih na izložbi Esencija i Branko Novosel, koji svojom kamerom prati brojna muzejska događanja.

Svoja iskustva vezana za fotografiju s djecom su podijelili predsjednik Foto-kino kluba Picok Zdravko Dragica i članica kluba Nevenka Dijanošić.

Na početku radionice male i velike fotografe je pozdravila ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel, a u uvodnom dijelu je predstavljen razvoj fotografije kroz 19. i 20. stoljeće.

Ljetna radionica o fotografiji u đurđevačkom muzeju

Djeca su iz prve ruke vidjela kako funkcioniraju stariji tipovi fotoaparata s filmom koji se morao razvijati da bi se dobile fotografije.

Također su vidjeli primjere dijapozitiva, a fotografi su ih upoznali i s pojmovima ekspozicije, pozitiva i negativa te razlikom između analogne i digitalne fotografije.

Za stvaranje fotografija najvažnija je svjetlost što su djeca naučila na primjeru tamne kutije, camere obscure koja je preteča današnjih fotoaparata.

Kustosica pripravnica Mihaela Cik pokazala je djeci kako jednostavno napraviti cameru obscuru kroz koju su zatim promatrali utvrdu Stari grad, a fotograf Branko Novosel objasnio im je kako nastaje eksperimentalna fotografija pomoću UV-lampe čiji rezultat su vrlo posebne fotografije cvjetova.

Iduće srijede, 29. srpnja u 10 sati održat će se četvrta Ljetna radionica kada će se slikati pjenom i izrađivati drveni okviri za nova remek-djela.

Najnovije objave