Utorak, 5. srpnja 2022.

U Gornjevinskoj kleti u Križevcima predstavljen treći film Zaboravljena jela Prigorja i okolice

Prezentacija ovog filma označava i završetak jednog velikog projekta gdje je cilj bio promocija starinskih jela i recepata Podravine i Prigorja, ali i očuvanje kulturne i gastronomske baštine ovoga kraja

Preporučujemo

U četvrtak je u Gornjevinskoj kleti u Križevcima predstavljen turistički film Zaboravljena jela Prigorja i okolice, a na predstavljanju su se okupile brojne udruge žena i kulturno umjetnička društva koja su sudjelovala u filmu.

Stjepan Dolenec, Ratimir Ljubić, Kristina Sočev i Miroslav Mirković
Stjepan Dolenec, Ratimir Ljubić, Kristina Sočev i Miroslav Mirković // Foto: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije

U filmu je sudjelovalo Kulturno umjetničko društvo ‘Prigorec’, Kulturno umjetničko društvo ‘Tomislav’, Društvo žena ‘Sokolovac’, udruga žena ‘Mak’ Velika Mučna, udruga žena ‘Bilogorsko srce’ Hudovljani, udruga žena ‘Ladislav’, udruga žena ‘Prekogorke’ Brđani Sokolovački, udruga ‘Plava krv’ Dropkovec, udruga ‘Potkalnički plemenitaši’ Gornja Rijeka i Bakina kuća za odmor, Sveti Ivan Žabno.

Film je realizirala koprivnička tvrtka Produkcija i ideja. Projekt je financiran od strane Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, a postprodukciju i fotografiju potpisuje Stjepan Dolenec.

“Prošlo je godina dana kako smo predstavili prvi dio projekta. Bila nam je intencija pokriti cijelu županiju. Cilj ovog projekta je zabilježiti tradiciju, ostaviti stare recepte ovim mladim generacijama i naraštajima da ta tradicija ne ostane zaboravljena. U treći dio projekta uključeno je područje grada Križevci i pet okolnih općina. Osim pomalo zaboravljenih jela, u filmu su također prikazane ljepote i posebnosti svih navedenih područja”, rekla je pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije  Kristina Sočev.

Partneri na projektu su bili Općina Sveti Ivan Žabno, Općina Sokolovac i Općina Sveti Petar Orehovec.

Predstavljenje filma Zaboravljena jela Prigorja i okolice
Foto: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije

Prezentacija ovog filma označava i završetak jednog velikog projekta gdje je cilj bio promocija starinskih jela i recepata Podravine i Prigorja, ali i očuvanje kulturne i gastronomske baštine ovoga kraja.

“Svi se mi sjećamo onog što su naše bake pripremale koje se nažalost jako malo pripremaju. Jedna takva inicijativa sigurno će potaknuti da se to ne zaboravi, ali možda nekog da ponovo poželi spremati takva jela”, naglasio je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

“Krenulo je s idejom očuvanja zaboravljenih jela iako ona nisu tako reći zaboravljena, ali polako neka od tih jela izumiru. Bez pomoći žena i udruga žena ovaj projekt ne bi bio moguć. Vrijednost ovog projekta vidjet će se kroz nekih 5-10 godina. Film koji smo osmislili traje sat i pol, što mislim da je velika vrijednost za buduće generacije”, istaknuo je idejni začetnik i producent projekta Miroslav Mirković.

Film će biti prikazan i na društvenim kanalima te lokalnim i regionalnim televizijama poput Varaždinske televizije i Z1.

Film možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave