Četvrtak, 20. lipnja 2024.

U Hrvatskoj živi oko 200.000 osoba s astmom

Astma je heterogena bolest koju karakterizira kronična upala dišnih putova, a njezini simptomi mogu biti nedostatak zraka, kašalj i stisak u prsima

- Oglas -

U Hrvatskoj živi oko 200.000 osoba s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem, a godišnje se bilježi 12.000 novih slučajeva u zemlji, što ističe hitnu potrebu za sveobuhvatnim strategijama upravljanja, upozorili su Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata Udah života povodom Svjetskog dana astme (7. svibnja).

One će, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana astme, diljem Hrvatske voditi javnozdravstvene kampanje i edukativne programe čiji je cilj podizanje svijesti o astmi i promicanje zdravlja pluća, s posebnim naglaskom na djecu.

Kampanja će započeti javnozdravstvenim događajima u Gajevoj ulici u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru, s početkom u 10 sati. Slogan kampanje je ‘S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima’.

- Oglas -

Na globalnoj razini bilježi se oko 260 milijuna ljudi koje pate od astme te oko 450.000 smrti godišnje.

Kao odgovor na taj zdravstveni problem, Hrvatsko pulmološko društvo, u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom, izradilo je prošle godine smjernice za liječenje astme koje su usklađene sa strategijom Globalne inicijative za astmu (GINA). U njima se ističe važnost postizanja kontrole astme minimalnom primjenom lijekova i smanjenje ovisnosti o inhalatorima s kratkodjelujućim beta2-agonistima.

“Unatoč tome što je astma doživotno stanje s individualnim varijacijama u simptomima, nju je moguće uspješno kontrolirati primjerenim upravljanjem. Jednostavne krvne pretrage mogu pomoći u identifikaciji specifičnih podtipova astme, poput eozinofilne astme, koja pogađa gotovo sedam od 10 pacijenata s teškom astmom”, navodi se u priopćenju voditelja kampanje.

Uz primjenu personaliziranih i preciznih terapijskih pristupa, uključujući biološke terapije, smjernice za liječenje astme nastoje poboljšati ishode i povećati kvalitetu života pacijenata s astmom, dodali su.

Astma je heterogena bolest koju karakterizira kronična upala dišnih putova, a njezini simptomi mogu biti nedostatak zraka, kašalj i stisak u prsima. Ako se ne liječi, ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu tijekom vremena, što dovodi do progresivnog ograničenja protoka zraka u plućima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti