Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

U Koprivnici počela serološka testiranja na koronavirus

Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu i mogu poslužiti za detekciju osoba koje su se zarazile i oporavile od Covid-19

Preporučujemo

U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije od 21. srpnja dostupna je usluga serološkog testiranja na Covid-19 na vlastiti zahtjev.

Test je namijenjen zdravim osobama koje žele utvrditi jesu li bile izložene korona virusu, a
testiranje se provodi iz krvi, pomoću imunokromatografskog testa pri čemu se kvalitativno određuje prisutnost IgM i IgG protutijela na SARS-CoV-2 virus.

Test je visoke osjetljivosti (87,9 % za IgM i 97,2% za IgG) i specifičnosti (100% za IgM i IgG).

Serološkim testom utvrđuje se prisutnost protutijela koja se razviju nakon kontakta s virusom i to IgM protutijela koja se detektiraju u ranoj fazi zaraženosti sa SARS-CoV-2 virusom, s i bez simptoma i IgG protutijela koja se detektiraju u kasnijoj fazi infekcije/bolesti, s i bez simptoma.

Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu i mogu poslužiti za detekciju osoba koje su se zarazile i oporavile od Covid-19, bez simptoma ili s minimalnim simptomima.

– Ako osoba smatra da je bila u kontaktu s oboljelim od Covid-19 ili je imala simptome koji bi se mogli pripisati Covid-19, a nije bila dijagnostički obrađena, ovim testiranjem može otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu – ističu iz Zavoda.

Za testiranje je potrebna prethodna najava na telefon 048/655 172, prije testiranja potrebno je ispuniti priloženi obrazac.

Vađenje krvi i testiranje se obavlja u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (Željka Selingera 1, ulaz u bolnicu s južne strane, radnim danom u jutarnjim satima.

Najnovije objave