Utorak, 30. svibnja 2023.

U koprivničkoj Knjižnici obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Čarapice nastale na radionici izložene su u izlogu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica uz knjige i slikovnice koje govore o Downovom sindromu

U svijetu se od 2006. godine 21. ožujka obilježava kao Dan osoba s Downovim sindromom, a ovaj je važan datum obilježen i u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica s ciljem pružanja potpore osobama s Downovim sindromom i osvješćivanje potrebe njihove inkluzije u zajednicu.

U ponedjeljak su se na kreativnoj radionici održanoj pod nazivom „Čarapice pričaju“ okupili članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latica“ čijih je i nekoliko članova bogatije za 1 kromosom.

Na radionici koju su vodile knjižničarke Jasminka Vajzović i Maja Krulić Gačan, polaznici su obične bijele „papirnate“ čarapice pretvorili u prekrasne, šarene i vesele čarape, baš onakve kakve se simbolično rasparene nose na Dan osoba s Downovim sindromom.

Osim što su se kreativno izrazili, polaznici su slušali priču „Vedrina suncokreta“ Nataše Šunić Vargec koja govori o djevojčici rođenoj s ovim sindromom i svim njezinim poteškoćama i posebnostima. Osim ove priče, poslušali su i duhovitu priču „Čarapojedac“ Ivane Guljašević Kuman o „čudovištu“ koje je odgovorno za tajanstveni nestanak čarapa.

Čarapice nastale na radionici izložene su u izlogu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica uz knjige i slikovnice koje govore o Downovom sindromu i koje svi zainteresirani mogu posuditi, pročitati i informirati se o izazovima s kojima se susreću osobe rođene s ovim sindromom, kao i njihove obitelji.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti