Četvrtak, 8. prosinca 2022.

U kreativnom izlogu udruge Podravska gruda Ruža Bakovljanec iz Rasinje prezentira svoje radove

Njene radove krasi cvijeće svih godišnjih doba, starinske košarice kako su se nekad vezle pa sve do raznih ornamenata ili natpisa

Preporučujemo

Ruža Bakovljanec iz Rasinje, rasla je s ljubavlju prema tradicijskim vrijednostima, a jedna od tih bio je vez koji je njegovala njena majka s kojim je i počela vezati.

Danas njenu obiteljsku riznicu veza krasi stotinjak prekrasnih radova te je najviše ponosna na izvezene oltarnike koji krase oltare rasinjske župne crkve.

Osim oltarnika koje je izradila koncem u boji, izradila ih je i zlatovezom.

Gospđa Ruža veze različite motive, a njene radove krasi cvijeće svih godišnjih doba, starinske košarice kako su se nekad vezle pa sve do raznih ornamenata ili natpisa.

Rad Ruže Bakovljanec iz Rasinje

Radi različitim tehnikama vezenja, a tehniku zlatoveza usavršila je pohađanjem Škole vezenja u organizaciji udruge Podravska gruda iz projekta HEP-a Svjetlo na zajedničkom putu.

Tehnikom zlatoveza, u kojoj se zlatnom niti opšivava karton, izvezla je nekoliko slika s Marijinim likom na ljubičastom baršunu.

Riznicu njenih radova obogaćuju veliki gobleni od kojih se posebno ističu Hrvatski narodni preporod, Gospa s djetetom, poljsko cvijeće i Posljednja večera.

Rad Ruže Bakovljanec iz Rasinje

Galerija u kojoj izlaže radove je njena kuća u kojoj se mogu vidjeti njezina djela.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Tekst: Josip Mlinarić

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti