Srijeda, 31. svibnja 2023.

U Ludbregu se ove subote obilježava Dan Centra svijeta

Ludbergi u čast, program će se održati u subotu, 1. travnja s početkom u 9.30 na središnjem trgu gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja

Ludbreg je doista jedinstven grad u svjetskim razmjerima, jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta.

Istina je da su mnogi svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu. No, to nije sve.

Uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, pa se istoga dana slavi i njen rođendan. Ovoj zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin čak 882. rođendan.

Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom da ga je zabila u zemlju da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.

Ludbergi u čast, program će se održati u subotu, 1. travnja s početkom u 9.30 na središnjem trgu gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja.

Kao novi grad prijatelj upisat će se turski Kuşadası.

– Poseban program pripremaju i Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg. Nakon kulturno-umjetničkog programa krenut će proslava Ludberginog rođendan koja će sve prisutne častiti rođendanskom tortom. Program će završiti zdravicom Ludberginim vinom koje će poteći iz gradske fontane – otkriva Andreja Horvat iz TZ područja Centar svijeta.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti