Subota, 20. srpnja 2024.

U privatnom domu za stare i nemoćne 19 zaraženih štićenika i četvero djelatnika

U srijedu su tri korisnika ovog doma premještena u Kliniku za infektivne bolesti, a danas još pet, dok je ostalih 11 premješteno u Kliničku bolnicu Dubrava

- Oglas -

U jednom od privatnih domova za stare i nemoćne u Zagrebu ukupno je 19 štićenika zaraženo koronavirusom te četiri djelatnika, među kojima je 16 novootkrivenih, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare gradskog stožera Civilne zaštite.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” testirano 202 građana, a od toga na žalost imaju 24 Covid pozitivna bolesnika.

“Zapravo riječ je o ulasku koronavirusa u jedan od privatnih domova u gradu Zagrebu. U tom privatnom domu za starije i nemoćne osobe koji inače ima 28 korisnika, 19 je štićenika pozitivno, a od 11 djelatnika tog doma četiri su pozitivna – čistačica, njegovatelj, medicinski tehničar i medicinska sestra”, istaknuo je Jeleč.

- Oglas -

Jučer su tri korisnika tog doma premještena u Kliniku za infektivne bolesti, a danas još pet, a ostalih 11 u Kliničku bolnicu Dubrava.

“Također ovaj privatni dom ima još dvije lokacije gdje će se tijekom današnjeg dana napraviti testiranje za 80 do 100 i štićenika i djelatnika tih domova”, istaknuo je Jeleč.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da je od ukupno 19 zaraženih štićenika u tom domu, njih 16 novootkrivenih, a troje ih je poznato od jučer.

Na pitanje jesu li počela testiranja u drugim privatnim domovima u Zagrebu te postoji li mogućnost da se koronavirus proširi i u te domove, Šikić je rekla da se testiranja uvijek provode brzo po epidemiološkoj indikaciji.

Upitana je li se zna kako su štićenici tog doma zaraženi i je li se reagiralo na vrijeme, rekla da je epidemiološka obrada u tijeku.

- Oglas -

Dosad je u Nastavnom zavodu testirano 3939 uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana 202. Tijekom jučerašnjeg dana je za 40 osoba određena samoizolacija, a ukupno je 4911 osoba u samoizolaciji. Šikić je rekla je da su tijekom jučerašnjeg dana imali 10 osoba u karanteni, a 125 osoba zatražilo je psihološku pomoć. Rekla je da su provedene još dodatne tri dezinfekcijske mjere te da je ukupno dosad odrađeno 114 mjera dezinfekcije u svrhu suzbijanja epidemije Covidom.

Pročelnik Jeleč je rekao da je situacija u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež pod kontrolom, te i dalje imaju pet pozitivnih djelatnika bolnice te da niti jedno dijete nije pozitivno na koronavirus.

Po posljednjim podacima, u Zagrebu je do sada utvrđena zaraza kod 437 ljudi a 12 je umrlo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno je istaknuo da u 11 domova za starije i nemoćne u vlasništvu Grada Zagreba koji djeluju na 17 lokacija dosad nema slučajeva zaraze koronavirusom.

Zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke Dubravko Teur rekao je da su u protekla 24 sata za 312 osoba određena mjera samoizolacije, a sveukupno je izdana za 17.158 osoba. U protekla 24 sata utvrđena su četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije, a utvrđeno je i da je jedan trgovački obrt radio kada nije smio.

Policija je u proteklih 24 sata zabilježila i 15 slučajeva kršenja odluke o napuštanju mjesta prebivališta i mjesta boravka. Ukupno je 12 policijskih djelatnika u kućnoj karanteni, a njih 29 u samoizolaciji.

Na konferenciji je rečeno da građevinski inženjeri nastavljaju obilaziti objekte stradale u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka i preliminarno su pregledali 9989 objekata. Neuporabljivo je 616 objekata, privremeno neuporabljivo je njih 2703 objekta, a uporabljivo je 6670 objekata.

U Zagrebu se uklanjaju i srušeni dimnjaci i dijelovi građevina te su dosad vatrogasci s kolegama na 2141 objektu uklonili dimnjake, a GSKG je odradilo preko 750 intervencija na objektima, a upravitelji zgrada njih preko 30. U Zagrebu je jučer prikupljeno 3745 tona građevinskog otpada i šute, a dosad je i na 392 lokacije prikupljeno 230 tona glomaznog otpada.

Gradonačelnik Bandić najavio je da će Grad s građevinskim materijalom opskrbljivati Zagrepčane koji obnavljaju svoje kuće stradale u potresu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti