Subota, 2. prosinca 2023.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti održan Zdravi doručak na koprivničkim Cerinama

U Zdravom doručku su sudjelovali učenici OŠ Braća Radić koji su zajedno s Podravkom i Komunalcem ovog proljeća posadili prve voćke u voćnjaku – Šumi hrane kod Cerina

- Advertisement -

U suradnji s Gradom Koprivnicom Gradsko komunalno poduzeće Komunalac se već tradicionalno priključilo obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22. rujna.

U sklopu tjedna mobilnosti u srijedu, 20. rujna, održan je „Zdravi doručak na Cerinama“ na kojem su sudjelovali učenici 4.d razreda OŠ Braća Radić s ravnateljem Krešom Grgcem i učiteljicom Ines Turk, a koji su zajedno s Podravkom i Komunalcem ovog proljeća posadili prve voćke u voćnjaku – Šumi hrane kod Cerina.

Od prvih plodova Šume hrane pripremali su se zdravi voćni i povrtni smoothie napitci, a zdravi doručak upotpunila je i Podravka svojim O´Plant biljnim napitcima, pekmezima i marmeladama. Zdravom doručku pridružila se i direktorica sektora Poslovne održivosti i zelene transformacije Podravke Nataša Mikuš Žigman te predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec i članovi uprave Dubravka Horvat i Goran Međurečan.

- Advertisement -

Ovu aktivnost podržala je i WWF Adria, Svjetska organizacija za zaštitu prirode:

“Kao inicijator sadnje prve javne šume hrane u Koprivnici, jako nam je drago vidjeti da je šuma urodila plodovima! I to ne samo onim jestivim, u obliku voća koja su nam stabla dala, već i time da se u šumi hrane održavaju i nova događanja, da se ona širi putem uključivanja raznih tvrtki u sadnju novih drveća te da se nastavlja širiti svijest o dobrobitima ovakvih ‘šuma’ za zdravlje ljudi i planeta”, kaže Martina Barkić iz WWF Adrije.

Voćnjak kod Cerina je sađen po principu permakulture, a Podravka je za svoj voćnjak odabrala šljive, jabuke, breskve, višnje i kruške. Zahvaljujući sadnji po principu permakulture, nisu korištene nikakve kemikalije. Uz navedene voćke, zasađeno je i mnoštvo bobičastog voća, aromatičnog bilja, povrća i cvijeća, sve kako bi se omogućilo održavanje produktivnih ekosustava koje odlikuju bioraznolikost i stabilnost, a samim time i samoodrživost. Prilikom sadnje korišten je kompost prve klase DomKo koji se proizvodi u Kompostani Herešin.

“Zajedno s Podravkom, koji je partner u projektu voćnjaka i sadnje po principu permakulture, kroz Europski tjedan kretanja želimo još jednom naglasiti zajedničku društvenu odgovornost za dobrobit planeta kroz očuvanje okoliša, zaštitu životinja, racionalnije korištenje vode te generalno zdravu prehranu i njezin pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje”, ističu iz Komunalca.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

- Advertisement -

Foto: GKP Komunalac

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti