Utorak, 30. svibnja 2023.

U svetištu Majke Božje Močilske proslavljena svetkovina Navještenja Gospodinova

Nakon večernjeg euharistijskog slavlja, župljani i hodočasnici mogli su uživati u zvucima majstora klasične glazbe, učenika i profesora trube Umjetničke škole Fortunat Pintarić. Zvuci trube popraćeni su zvucima župnih orgulja iz 1777. godine koje je svirao Ivon Fabijanec

U koprivničkom svetištu Majke Božje Močilske u subotu, 25. ožujka, svečano je proslavljena svetkovina Navještenja Gospodinova – Blagovijest, ujedno i godišnje župno klanjanje.

Mnoštvo okupljenih župljana i hodočasnika cjelodnevnim pohađanjem Presvetog Sakramenta pripremalo je svoja srca u ovom korizmenom hodu za Vazmene radosti.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je močilski župnik mons. Leonard Markač, upravitelj svetišta, a propovijedao je đakon koprivničke Župe sv. Antuna Padovanskog fra Ivan Majić, dr. sc.

Župno klanjenje u močilskoj crkvi
Župno klanjenje u močilskoj crkvi //Foto: Mateo Šulj

U svojoj nadahnutoj propovijedi đakon Majić istaknuo je kako sve što čovjeku treba dobiva se besplatno.

“Vječnost se gradi besplatnim koracima, svetom misom, sakramentima, ljubavlju jedni prema drugima”, poručio je fra Majić.

Nakon večernjeg euharistijskog slavlja, župljani i hodočasnici mogli su uživati u zvucima majstora klasične glazbe. Učenici i profesori trube Umjetničke škole Fortunat Pintarić u Koprivnici priredili su koncert klasične glazbe koji je kao glazbena meditacija mnoštvo okupljenih na kratko udaljio od svakodnevnih briga.

Na koncertu su sudjelovali učenici Teo Čokonaj, Fran Kunić i Matija Ovčar te profesori Matija Kranjčević, mag. mus, i Tomislav Bedenik, mag. mus., mentor i organizator koncerta.

Zvuci trube popraćeni su zvucima župnih orgulja iz 1777. godine koje je svirao Ivon Fabijanec, mag. theol, bacc. mus. U programu izvedena su djela A. Vivaldija, T. Hansena, P. Baldassaria, J. K. Nerude, te F. Schuberta. Mladi glazbenici dokazali su da vrijednim trudom i kvalitetnim mentorskim vodstvom izgrađuju sebe kao glazbenike, ali i kvalitetne mlade ljude pred kojima je svijetla budućnost.

Ovaj duhovno i kulturno bogati dan u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Močile priprema je ka proslavi četerdesete obljetnice župe te župništva mons. Markača koje će se svečano proslaviti na Veliku Gospu, 15. kolovoza, uz sudjelovanje varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša.

Tekst: Ljiljana Zagrajski

Foto: Mateo Šulj

Koncert klasične glazbe u močilskoj crkvi Koncert klasične glazbe u močilskoj crkvi Koncert klasične glazbe u močilskoj crkvi

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti