Petak, 19. srpnja 2024.

Uprava i sindikati dogovorili novo povećanje plaća i drugih primanja zaposlenika Podravke, Mirne i Belupa

Imajući u vidu da su plaće već povećavane u ožujku ove godine, u što je uloženo 35 milijuna kuna, ovaj rezultat kolektivnih pregovora znači da je Podravka u razdoblju kraćem od godine dana u prava radnika zaposlenih u Hrvatskoj uložila više od 76 milijuna kuna

- Oglas -

Pregovarački timovi poslodavaca i sindikata postigli su dogovor o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora i novom paketu mjera za dodatno povećanje plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika Podravke, Mirne i Belupa ukupno vrijednom više od 41 milijun kuna.

Od siječnja 2023. godine neto primanja radnika Podravke, Mirne i Belupa porast će između 500 i 560 kuna mjesečno, istaknuli su iz Podravke.

Naime, od 1. prosinca 2022., za isplatu plaće u siječnju 2023., među ostalim, dogovoreno je povećanje osnovne plaće s 1880 kuna na 1910 kuna, povećanje fiksnog dodatka s 470 na 510 kuna, kao i povećanje nagradnog dodatka uz mjesečnu plaću sa sadašnjih 250 kuna na 500 kuna neto.

- Oglas -

Također, dogovoreno je i povećanje naknade za mjesni prijevoz sa 170 na 220 kuna.

U cilju podrške mladim obiteljima dogovoreno je i povećanje naknade za rodilje na 10.000 kuna te dara za djecu sa sadašnjih 600 na 1000 kuna, pri čemu će se razlika od 400 kuna isplatiti u prosincu kao i božićnica od 1500 kuna.

Od 1. prosinca povećava se i otpremnina za odlazak u mirovinu sa sadašnjih 10.000 na 15.000 kuna, a visina dnevnice usklađuje se sa zakonskim maksimumom.

Sudjelovanje radnika u troškovima prehrane iznosit će od 1. siječnja 50 euro centa, u odnosu na dosadašnjih pet kuna. Dogovorena povećanja materijalnih prava radnika za 2023. vrijedna su oko 25 milijuna kuna, istaknuli su iz Podravke.

Dodatno, imajući u vidu rezultate poslovanja u 2022. godini, dogovorena je isplata jednokratne naknade za rezultate poslovanja u iznosu od 3500 kuna, koja će se isplatiti tako da će iznos od dvije tisuće kuna biti isplaćen već u prosincu 2022., a ostalih 1500 kuna isplatama od 125 kuna neto mjesečno tijekom 2023.

- Oglas -

Kroz ovu nagradu za rezultat bit će isplaćeno dodatnih 16 milijuna kuna, što znači da dogovorena ulaganja u materijalna prava radnika tako dosežu 41 milijun kuna.

Imajući u vidu da su plaće već povećavane u ožujku ove godine, u što je uloženo 35 milijuna kuna, ovaj rezultat kolektivnih pregovora znači da je Podravka u razdoblju kraćem od godine dana u prava radnika zaposlenih u Hrvatskoj uložila više od 76 milijuna kuna.

“Zadovoljna sam postignutim dogovorom jer smo pronašli način da radnici u 2023. dobiju značajno povećanje neto primanja, a da Podravka, Mirna i Belupo zadrže rast troškova plaća u okvirima koji uvažavaju pogoršanje uvjeta poslovanja koje očekujemo u 2023. U tome su nam značajno pomogle odluke Vlade o povećanju neoporezivih isplata. Iznimno sam zadovoljna što rezultati koje ostvarujemo u ovoj godini omogućuju i isplatu nagradnih dodataka koji će našim kolegama pomoći da se lakše suoče s izazovima inflacije i rasta troškova života. Mislim da smo postigli dobar dogovor za radnike svih triju kompanija članica Grupe Podravka”, rekla je predsjednica uprave Podravke Martina Dalić.

Predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš istaknuo je kako su Uspješno završeni pregovori u Podravki koji nisu bili nimalo jednostavni.

“Kada nakon svega podvučemo crtu, možemo reći da je rezultat više nego vidljiv. Teret povećanja materijalnih prava podijeljen je na 2022. i 2023. godinu i kada sve zbrojimo, povećanje za radnike iznosi oko 850 kuna mjesečno. Bitno je naglasiti da će sve dogovorene stavke biti sastavni dio kolektivnog ugovora Podravke, što je iznimno važno za naše članove. Dijalog između Sindikata i Uprave Podravke nastavlja se početkom iduće godine, a sve s namjerom povećanja bruto osnovice i dodatka, kao i promjene tarife. Ugovorene promjene primjenjivale bi se od 1. srpnja 2023. godine”, rekao je Denis Paradiš.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti