Petak, 24. ožujka 2023.

VIDEO Ministar Filipović: Trgovci varaju građane, to im neće proći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak je komentirao situaciju te je izrazio nezadovoljstvo poskupljenjima

Preporučujemo

Prijelaz s kune na euro i poskupljenja koja građani uočavaju posljednjih dana glavna su tema na početku nove godine u Hrvatskoj.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak je komentirao situaciju te je izrazio nezadovoljstvo poskupljenjima.

– Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Naime, inflacija je 13.5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utječe porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića. Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene. I sad, u ovoj situaciji s eurom, dižu cijene i pokušavaju varati građane. To im neće proći. Danas sam im poručio, a to poručujem svima koji konverziju žele iskoristiti na račun građana, to im neće proći – rekao je Filipović, a prenosi Index.hr.

Dodao je kako je vlada postupala u dobroj vjeri te da ovo nisu očekivali.

– Pitao sam ih kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko nije odgovorio na to pitanje. Rekao sam im da je struja u Sloveniji 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je pojeftinjenje? Nisam dobio odgovor. Očekujem da krenu smanjivati cijene, a ne stalno dizati. Dosta je te priče da je netko prije njih dizao – rekao je ministar.

Dodao je kako državni inspektorat na terenu, ali i da će sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi zaštitili građane.

– Sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda, baš sve – najavio je ministar Filipović.

Prijelaz s kune na euro komentirao je i predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u Martin Evačić.

– U trgovinama nije došlo do povećanja cijena zbog neopravdanog zaokruživanja prilikom prelaska na euro, a cijene su uoči uvođenja eura rasle zbog drugih utjecaja – rekao je on.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti