Subota, 18. svibnja 2024.

Vraća se subotnja smjena straže popularnih Purgara i pucanj iz topa

Kroz povijest uloga Varaždinske građanske garde bila je zaštita gradskih zidina i njezinih građana, a danas su Purgari prava atrakcija koja čuva identitet i tradiciju Varaždina

- Oglas -

Varaždinska građanska garda u subotu, 13. travnja, započinje novu sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz topa. U već dobro poznatom terminu, subotom od 11 do 12 sati, popularni Purgari vraćaju se ispred novoobnovljene Gradske vijećnice u Varaždinu, jedne od najstarijih u Europi, koja je povodom 500. rođendana dobila novi sjaj, a potom točno u podne odjeknut će pucanj iz topa na Starom gradu.

Čast da prve povuku uzicu topa i tako otvore novu sezonu imat će djelatnice Turističke zajednice grada Varaždina kao nagradu za uspješnu organizaciju brojnih manifestacija, osmišljavanje novih sadržaja i promociju destinacije u prošloj godini. Obilježilo ju je rekordno izdanje jubilarnog 25. Špancirfesta, dobivanje titule UNESCO-vog grada glazbe, dok je jedna od najuspješnijih godina za varaždinski turizam okrunjena rekordnom posjećenošću Adventa u Varaždinu, koji je proglašen i najboljim u Hrvatskoj.

Kroz povijest uloga Varaždinske građanske garde bila je zaštita gradskih zidina i njezinih građana, a danas su Purgari prava atrakcija koja čuva identitet i tradiciju Varaždina. Njihov defile praćen zvukom bubnjeva, ujednačeni koraci i vješto baratanje oružjem obogaćeno glasnim pucnjem iz topa autentičan su turistički proizvod grada Varaždina.

- Oglas -

Povijest Varaždinske građanske garde seže u davnu 1750. godinu, na poticaj Turističke zajednice grada Varaždina Garda je ponovno zaživjela 1990., a od 2017. godine uvrštena je na popis nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti