Petak, 22. rujna 2023.

‘ZLOČINAČKO UDRUŽENJE’ Nabavljali, kupovali, skladištili i preprodavali duhan

Na ilegalnom tržištu, terete se, prodali su najmanje 61 tonu duhana, čime su državni proračun, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 52.460.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.270.000,00 kuna

- Advertisement -

Koprivničko-križevački policajci, u suradnji s policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – služba Zagreb i sektorom za mobilne jedinice Carinske uprave Republike Hrvatske, a u koordinaciji s uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 10 hrvatskih državljanina zbog “sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine, pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, nedozvoljene proizvodnje i pomaganja u nedozvoljenoj proizvodnji, i to sve u sastavu zločinačkog udruženja”.

Terete se da su se od 28. studenoga 2021. do studenoga ove godine povezali u zločinačko udruženje te u međusobnom dogovoru i podijeljenim ulogama nabavljali, kupovali i skladištili veće količine duhana u listu radi njegove daljnje obrade i preprodaje na ilegalnom tržištu rezanja i dodavanja aroma. Rezani duhan su potom pakirali u neoriginalne vrećice, neoznačene markicama Ministarstva financija, a potom su ga prodavali na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.

Tako su, terete se, na ilegalnom tržištu prodali najmanje 61 tonu duhana, čime su državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 52.460.000,00 kuna te ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 15.270.000,00 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

- Advertisement -

Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, izvršene su pretrage osoba, prijevoznih sredstava, stanova, kuća i drugih prostora na zagrebačkom i području Bjelovarsko-bilogorske županije, kojima se koriste osumnjičeni te je pronađeno i oduzeto 2,3 tone sitno rezanog duhan, 430 kilograma duhana u listu, 19.843 komada vrećica ispunjenih duhanom raznih oznaka proizvođača, 154.960 kuna i 53.090 eura, veća količina praznih vrećica za duhan, pištolj sa streljivom, razni strojevi za obradu i pakiranje duhana, vage i drugo.

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, devet osumnjičenika predano je pritvorskom nadzorniku pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava podnesena je uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti