Petak, 3. veljače 2023.

Župan Koren načelniku Općine Legrad Ivanu Saboliću uručio plaketu za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski projekt

Načelnik Sabolić zahvalio je Koprivničko-križevačkoj županiji, PORA-i i javnoj ustanovi što su prepoznali Općinu Legrad kao vrijednog partnera te zajedno napravili kvalitetan projekt koji je rezultirao povećanjem broja posjetitelja na Šoderici

Preporučujemo

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u ponedjeljak je svečano uručio plaketu načelniku Općine Legrad Ivanu Saboliću za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski EU projektu.

Plaketu je na ceremoniji dodjele nagrada u Zagrebu preuzeo župan Darko Koren, uz ravnateljicu PORA-e Regionalne razvojne agencije Melitu Birčić.

Izbor je održan u organizaciji Hanza Medie, portala župan.hr, Hrvatske zajednice županija i ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Natjecalo se u pet kategorija – Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu te kategoriji Najboljeg projekta po izboru građana.

Plakete za osvojeno drugo mjesto na nacionalnom izboru za najbolji županijski projekt
Foto: kckzz.hr

Ovaj je izbor pokrenut kako bi se kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, potaknulo još bolje i efikasnije korištenje EU fondova, poručili su organizatori.

Natjecalo se 37 županijskih EU projekta, a projekti koji su predstavljali Koprivničko-križevačku županiju i osvojili druga mjesta su:

  • ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad’ (koji je prijavila PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ) – nominiran u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a osvojio je nagradu u kategoriji Najboljeg projekta po izboru građana
  • ‘Amazon of Europe Bike Trail – Koprivničko-križevačka županija’ (koji je prijavila KKŽ) u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji

“Ova dva velika priznanja u svakom su smislu pokazatelj našeg opredjeljenja, ali i rezultata svih naših aktivnosti vezanih uz EU projekte. Općina Legrad jedan je od najboljih primjera aktivnosti u EU projektima, obzirom da u suradnji s našim ustanovama pokazuje da ako se zna i želi, može se biti uspješan. Vjerujem da nas čeka još mnogo suradnji na korist naših građana, čijoj su većoj kvaliteti života upravo usmjereni svi projekti”, rekao je župan, uz čestitke Općini Legrad kao nositelju projekta te partnerima PORA-i i javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području županije.

Načelnik Ivan Sabolić zahvalio je Koprivničko-križevačkoj županiji, PORA-i i javnoj ustanovi što su prepoznali Općinu Legrad kao vrijednog partnera te zajedno napravili kvalitetan projekt koji je rezultirao povećanjem broja posjetitelja na Šoderici, kao i revitalizacijom turizma na tom području.

“Drago nam je što su ljudi prepoznali vrijednost ovog projekta i nagradili ga, ali je još važnija njegova funkcionalnost što se vidi po korištenju šetnice koja je nastala na Šoderici, kao i ostale infrastrukture. Hvala PORA-i na dugogodišnjoj podršci i pomoći u pripremi i provedbi EU projekata, kao i Županiji, te se nadam da ćemo našu uspješnu suradnju nastaviti i dalje. Već planiramo nove projekte”, rekao je Sabolić.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić istaknula je kako je Koprivničko-križevačka županija jedina koja je dobila dvije nagrade na spomenutom natjecanju i to za oba projekta koje je kandidirala.

“Ovo je velika potvrda za ono što radimo i hvala Općini, s kojom smo odradili brojne projekte, na partnerstvu. Posebno nas veseli što je riječ o projektu koji ima višestruke vrijednosti – izgradnju infrastrukture, razvoj turizma i zaštitu prirodnih vrijednosti. Uvijek naglašavam da jedino partnerstvo i suradnja mogu rezultirati ovakvim priznanjima i još važnije – konkretnim projektima koji služe cijeloj zajednici”, naglasila je ravnateljica Birčić te dodala kako su već u planu novi projekti, a na podršci bez koje ne bi mogli raditi zahvalila je i Županiji.

Okupljenima se obratila i ravnateljica javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KKŽ Željka Kolar te pojasnila što je odrađeno u sklopu projekta.

“Glavni cilj ovog projekta bio je valorizirati i dodatno upoznati javnost s bogatstvom prirode kojim obiluje jezero Šoderica i okolica, što je višestruko zaštićeno područje vrijedno i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Imamo jako dobre rezultate, što se posebno vidi kroz velik interes djece i drugih posjetitelja”, rekla je Željka Kolar

Također, potrebno je spomenuti i kako je cilj projekta ‘Amazon of Europe Bike Trail’ bila uspostava biciklističke staze Europska Amazona (1250 km) koja se nalazi na području UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i proteže se kroz pet država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija).

Nositelj projekta bio je Institut Iskriva iz Slovenije, Županija jedan od partnera, a spomenuta staza bicikliste vodi kroz prirodne krajolike i omogućava im uživanje u lokalnom gostoprimstvu, prirodnim i kulturnim znamenitostima te enogastronomskoj ponudi kontinentalnog dijela Hrvatske i uključenih regija.

Uručenju priznanja prisustvovali su i županijski pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec te viši savjetnik-specijalist za europske fondove Vladimir Šadek, istaknuli su iz Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti