Nedjelja, 25. veljače 2024.

Župan Koren održao svečani prijem za darivatelje krvi: ‘Osjećamo zahvalnost i poštovanje prema vašem plemenitom činu’

Ove godine priznanja su dobili Ivica Gašparić (Koprivnica), Zlatko Golec, (Mali Bukovec), Mirko Hemetek (Draganovec Koprivnica), Ivan Kukec (Koprivnica), Srećko Tvorić (Koprivnica), Stjepan Oroš (Kuzminec), Danijel Perošić (Virje) i Tihomir Matovina (Molve)

- Oglas -

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada u znak sjećanja na 1953. godinu kada je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ove se godine obilježava 69. godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi.

Tim povodom župan Darko Koren je u restoranu Zlatan u Koprivnici održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije, priopćili su iz njegova ureda.

Župan Koren zahvalio je darivateljima krvi koji svojim nesebičnim i plemenitim činom iskazuju ljubav prema čovjeku i predano pomažu u spašavanju života.

- Oglas -

“Hvala svima koji ste danas ovdje, okupili smo se kako bismo na simboličan način iskazali zahvalnost i poštovanje koje osjećamo prema vašem plemenitom činu koji je temelj humanosti u svakoj zajednici. Ponosni smo što je naša županija već deset godina prva u državi po broju darivatelja krvi na sto stanovnika i zahvaljujem svima koji su zaslužni za to – prvenstveno vama koji darujete krv, ali i svima koji sudjeluju u organizaciji. Želimo vam još mnogo uspješnih akcija i da svojim angažmanom i predanošću motivirate što više novih darivatelja”, istaknuo je Koren.

Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus također je zahvalila darivateljima, organizatorima akcija, kao i županijskoj upravi na podršci i organizaciji svečanog prijema.

“Ako uzmemo u obzir da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, možemo reći da je ova prostorija ispunjena dobrotom i humanošću. Iako nas je pratila pandemija koronavirusa, održane su planirane akcije u kojima ste svojim kontinuiranim sudjelovanjem došli do zaista impresivnog broja darivanja krvi. Posebno nas veseli podatak o brojnim novim darivateljima te je važno da se mladi mogu ugledati na vašu plemenitost. Uvijek moramo zajednički djelovati u namjeri pomaganja i solidarnosti, što vi svakim svojim darivanjem i činite”, naglasila je predsjednica Đurđica Trbus.

Ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev okupljene je upoznala s rezultatima koje društva Crvenog križa u županiji postižu u darivanju krvi.

“Prošle su godine sva tri društva na području županije prikupila 7601 dozu krvi, a ruku solidarnosti po prvi je put pružilo 219 darivatelja. Klub 100 trenutačno okuplja 154 darivatelja, uz osam novih članova kojima danas odajemo priznanje. Naš prosjek davanja u prošloj godini je 7,48 doza na sto stanovnika, čime smo i dalje prvi u Hrvatskoj i znatno bolji od nacionalnog prosjeka koji je 4,78 doza. Čestitam svima koji su utkali svoj doprinos u ovakav sjajni rezultat”, kazala je ravnateljica Adela Sočev, dodavši kako je u prvih deset mjeseci ove godine prikupljeno već 5854 doza krvi.

- Oglas -

Važno je naglasiti i kako je 17 darivatelja sa 100 davanja iz 2020. godine primilo priznanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski, a koja im je uručio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Zahvaljujem vam na dugogodišnjem zalaganju i pružanju ruke pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Vesele nas ovi impresivni podaci, proširenje Kluba 100 i novi darivatelji te možemo biti mirni kako će u ovim nestabilnim vremenima naš zdravstveni sustav dobro funkcionirati. Darivanje krvi ničim se ne može zamijeniti te vam zahvaljujem što možemo računati na vas”, rekla je, pak, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, koja također nije propustila čestitati dobrovoljnim darivateljima njihov dan.

Nakon uvodnih obraćanja, predsjednica Đurđica Trbus je darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan Darko Koren uručio srebrnjake s likom svetog Marka Križevčanina, zaštitnikom Koprivničko-križevačke županije.

U ime darivatelja obratio se Ivica Gašparić koji je zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji na organizaciji prijema te iskazao ponos i zadovoljstvo što je aktivnost dobrovoljnih darivatelja krvi u društvu priznata.

Inače, spomenimo na kraju i kako su ove godine priznanja dobili Ivica Gašparić (Koprivnica), Zlatko Golec, (Mali Bukovec), Mirko Hemetek (Draganovec Koprivnica), Ivan Kukec (Koprivnica), Srećko Tvorić (Koprivnica), Stjepan Oroš (Kuzminec), Danijel Perošić (Virje) i Tihomir Matovina (Molve).

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti