Srijeda, 21. veljače 2024.

U Podravini i Prigorju dvije su osobe zaražene koronavirusom

S obzirom na lijepo vrijeme, gradski i općinski stožeri će provoditi pojačan nadzor svojih područja kako bi spriječili javna okupljanja.

- Oglas -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u subotu je javnost izvijestio o najnovijim informacijama vezanima uz borbu protiv koronavirusa.

– U našoj županiji od petka popodne imamo još jednu osobu koja je pozitivna na koronavirus. Trenutno je 35 osoba u samoizolaciji, a koje su bile kontakti zaraženih osoba. Apeliram na sve građane da se pridržavaju svih odluka i da se ponašaju odgovorno, neka ih ne zavara ovo toplo vrijeme i neka ne izlaze bez potrebe iz svojih kuća – kazao je načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić, dodavši da ako građani ipak moraju izaći iz kuće, neka paze na socijalnu distancu i drže razmak.

S obzirom na lijepo vrijeme, gradski i općinski stožeri će provoditi pojačan nadzor svojih područja kako bi spriječili javna okupljanja.

- Oglas -

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije osvrnula se na broj zaraženih i broj osoba u samoizolaciji u županiji.

– Prva osoba bila je pozitivna kad je ušla u našu županiju povratkom iz Njemačke. Svi kontakti te osobe su do današnjeg dana zdravi i nalaze se u samoizolaciji. Nadamo se da će tako ostati do zadnjeg dana – kazala je dr. Draženka Vadla i nastavila:

– U petak je potvrđena druga zaražena osoba koja je bila kontakt pozitivne osobe koja je u našoj županiji prošli tjedan boravila, a nalazi se u Zagrebu. Ta je osoba razvila određene simptome i testiranjem je potvrđeno da se radi o koronavirusu. Dobrog je zdravstvenog stanja, a kod te osobe utvrdili smo dva kućna kontakta koja se nalaze u samoizolaciji – pojasnila je ona.

Dodala je kako se nada da se te osobe u samoizolaciji zbilja pridržavaju te mjere te da su od početka mjere samoizolacije u smislu kontakata bilo ukupno 43 osobe, a osam je osoba izašlo iz samoizolacije, te su sve vrijeme bili zdravi i zdravi su izašli iz samoizolacije.

Svjesna je toga da će lijepo vrijeme ovog vikenda mnoge izmamiti izvan kuće, no pritom i dalje je važno pridržavati se svih danih uputa i mjera.

- Oglas -

– Koronavirus je oko nas i moramo se pridržavati općih mjera, prije svega osobne higijene, pranja ruku i distance – zaključila je dr. D. Vadla.

Ravnatelj koprivničke bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić osvrnuo se na pacijente koji su u bolnici, a u izolaciji su na infektološkom odjelu.

– U Općoj bolnici u Koprivnici u ovom su trenutku na infektološkom odjelu četiri bolesnika, od kojih su dvije osobe potvrđene na COVID-19 infekciju, a za dvije osobe se još čekaju nalazi – izjavio je Devčić i naglasio da će nalazi stići najvjerojatnije danas tijekom dana.

Kazao je i kako je jedna osoba koja se nalazi u bolnici pred izlječenjem, odnosno uskoro bi mogla izaći iz bolnice.

Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice
Mato Devčić, ravnatelj koprivničke Opće bolnice // Foto: Zvonimir Markač

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac izvijestio je o provođenju nadzora.

– U protekla 24 sata proveli smo 1543 nadzora nad građanima koji se kreću s propusnicama i među tim brojem smo zatekli osam građana koji nisu imali važeće propusnice i vratili smo ih u mjesto njihova prebivališta ili boravišta – izjavio je Štimac.

Dodao je kako su započeli “drugi krug nadzora” osoba u samoizolaciji, odnosno da su jednom već provjerili sve osobe kojima je izrečena ta mjera te s provjerom kreću ispočetka.

– Dosad smo zatekli 27 osoba u kršenju samoizolacije, od čega su dvije osobe dvaput kršile mjeru samoizolacije i u kontaktu smo sa Županijskim državnim odvjetništvom gdje razmišljamo o podnošenju kaznenih prijava – izjavio je načelnik Štimac.

Otkrio je i da je jedan policijski službenik dobio propisanu mjeru samoizolacije, on je bio kontakt zaražene osobe na granici s Bosnom i Hercegovinom, a službenik se drži propisane mjere.

Vjekoslav Štimac, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke
Vjekoslav Štimac, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke // Foto: Zvonimir Markač

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž govorila je o aktivnostima koje svakodnevno provode te o zahtjevima za izdavanje propusnica.

– Zahtjeva za izdavanjem propusnica dosad je došlo više od 1500, osobno ili telefonom, a preko 1100 e-mailom. Dosad smo izdali 669 propusnica – kazala je K. Ostriž.

Od subote s radom je u kontroliranim uvjetima počeo dio koprivničke tržnice. Načelnica K. Ostriž kazala je kako je od 6 sati ujutro tržnica pripremana za rad te su tamo pripremljene sve mjere za zaštitu i dezinfekciju, a nadzor će provoditi i komunalni redari.

Poruku građanima uputio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji se osvrnuo na ljude koji puno informacija pronalaze na internetu, pa misle da sve znaju i o svemu su dovoljno informirani.

– Nemamo prostora ni vremena ni potrebe za neovisnim analitičarima. Imamo jako dobre ljude u našim ustanovama, gospođa Vadla, gospodin Devčić i gospodin Štimac odrađuju jako dobar posao – kazao je Jakšić i apelirao na građane da ne dvoje oko odluka koje donose stožeri civilne zaštite na razini županije, ali i Hrvatske te da se pridržavaju svih smjernica i uputa.

Nekoliko riječi uputio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je zahvalio zdravstvenim djelatnicima i članovima Stožera civilne zaštite za njihov rad. Osvrnuo se i na mjere koje će se poduzeti za spas gospodarstva.

– Pripremamo ozbiljan set mjera. Apsolutno je sve fokusirano na to da pokušamo u okvirima u kojima to možemo doprinijeti spasu naših poduzetnika, gospodarstvenika, onih sektora koji su najugroženiji na području naše županije – kazao je Koren.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti