Četvrtak, 18. travnja 2024.

Dosad vraćeno 893 Hrvata, za vikend ih još stotine stižu kući

Onog trenutka kad se nađu na granici RH podliježu mjerama Nacionalnog stožera. Tu prije svega mislim na hrvatsku graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe koji će utvrditi koje su kategorije za karantenu, samoizolaciju, oni će izdavati ta rješenja", kaže Grlić Radman.

- Oglas -

Od izbijanja krize koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog vikenda će ih se još stotine vratiti u Hrvatsku, rekao je u subotu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ukupno 155 putnika, većinom Hrvata i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore dolaze u subotu navečer izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske u Zagreb, rekao je ispred MVEP-a resorni ministar.

MVEP je putnicima poslao zaštitne maske i rukavice, a na letu će morati poštivati pravilo socijalne distance. U zračnoj luci će ih pregledati i odrediti tko treba u karantenu ili samoizolaciju, dodao je hrvatski ministar.

- Oglas -

“To je ustavna obveza, moja profesionalna i ljudska dužnost, kao i mojih kolega i hrvatske vlade. Na nama je osigurati repatrijaciju hrvatskih državljana”, kaže Grlić Radman.

U nedjelju pristiže katamaran iz Ancone u Zadar s još 37 Hrvata te šest autobusa iz Tirola s njih više od stotinu.

“Onog trenutka kad se nađu na granici RH podliježu mjerama Nacionalnog stožera. Tu prije svega mislim na hrvatsku graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe koji će utvrditi koje su kategorije za karantenu, samoizolaciju, oni će izdavati ta rješenja”, kaže Grlić Radman.

Grlić Radman kaže da su im u dosadašnjim repatrijacijama pomogle vlade Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije.

“Upravo je ova situacija pokazala koliko smo solidarni i koliko možemo zajedno učiniti. Kad djelujete sami, ne možete puno napraviti nego morate to činiti u suradnji s drugima”, kaže ministar zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.

- Oglas -

“Kad prođe ova kriza, onda ćemo se pitati kako smo se ponašali, ne samo kao članica EU-a, već i kao ljudi.”

Dosad je repatrirano 893 Hrvata, od kojih 564 iz trećih zemalja. Repatrirani su hrvatski državljani iz Indije, Dubaija, Maroka, 16 Hrvata iz Perua i drugih zemalja, rekao je Grlić Radman.

Prošli tjedan je iz Tirola autobusom vraćeno 13 Hrvata, a sinoć ih je jednak broj stigao u konvoju šest automobila, dodao je ministar.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti