Subota, 2. prosinca 2023.

Đurđevac će dobiti Centar za starije osobe vrijedan više od 6 milijuna eura: ‘Grad već dugo treba i čeka ovakav prostor’

Projektom je predviđeno opremanje ovog centra za pružanje usluga u zajednici s čak 122 kreveta za smještaj starijih osoba te pružanje izvaninstitucijskih usluga za 274 korisnika

- Advertisement -

U četvrtak je u đurđevačkoj knjižnici predstavljen projekt ‘Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac’ koji se provodi u partnerstvu Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

Također, projekt su podržale te iskazale potrebu za ovakvim tipom smještaja za svoje stanovnike, i općine Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Gola, Molve, Ferdinandovac, Kalinovac i Novigrad Podravski

Predstavljanje projekta 'Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac'
Izvor fotografije: djurdjevac.hr

“U vrijeme kad je na listama čekanja ustanova za smještaj starijih i nemoćnih 2600 osoba, od čega preko 2000 samo u Domu za starije i nemoćne Koprivnica, najvećem u Županiji, pokazuje se značajan porast potrebe za takvom vrstom smještaja. Centar za starije osobe u Đurđevcu stoga dolazi u pravo vrijeme i značajno će doprinijeti zadovoljavanju smještajnih potreba starijih osoba, omogućiti njihov kvalitetniji život, kao i život njihovih obitelji”, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te dodao da će se Centar uslugama i prostorom nadopunjavati s Centrom za osobe s invaliditetom.

- Advertisement -
Hrvoje Janči
Hrvoje Janči // Izvor fotografije: djurdjevac.hr

Predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković naglasio je kako Đurđevac već dugo treba i čeka ovakav prostor.

“Uz brigu o vrtićarcima i osnovnoškolcima, Grad Đurđevac vodi brigu i o stanovnicima koji su čitav život u njega ulagali svoje doprinose i rad i sad im to vraćamo za njihovu mirnu i kvalitetnu starost”, istaknuo je Lacković te pohvalio sve koji su sudjelovali u projektu, a posebno partnerstvo s Koprivničko-križevačkom županijom i okolnim općinama.

Željko Lacković
Željko Lacković // Izvor fotografije: djurdjevac.hr

Pohvale i čestitke na projektu centra koji će se protezati na čak 3000 kvadratnih metara i koji bi trebao biti završen do kraja lipnja 2026. te na zajedništvu i partnerstvu uputio je i župan Darko Koren.

“Jedina smo županija koja sufinancira smještaj u domu, a nadam se da će ovakav koncept gradnje i smještaja prihvatiti i drugi u Hrvatskoj”, rekao je župan Koren.

Darko Koren, Hrvoje Janči i Željko Lacković
Darko Koren, Hrvoje Janči i Željko Lacković // Izvor fotografije: djurdjevac.hr

Uime načelnika općina, čestitke i pohvale je uputio načelnik Općine Ferdinandovac Vjekoslav Maletić.

- Advertisement -

Budući da je Grad Đurđevac u projekt ušao s pripremljenom dokumentacijom i uređenim zemljištem u samom centru grada uz Dom zdravlja, projektiran je objekt doma koji će biti energetski neovisan, dok će smještaj i boravak u njemu biti po cijeni značajno nižoj od tržišne.

Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a bespovratna sredstva koje je Grad Đurđevac projektom pribavio iz europskih fondova iznose 6.138.429 eura.

Izlgled budućeg doma za osobe starije životne dobi u Đurđevcu
Izgled budućeg doma za osobe starije životne dobi u Đurđevcu // Foto: Grad Đurđevac

Podsjetimo, projektom je predviđeno opremanje novog centra za pružanje usluga u zajednici s čak 122 kreveta za smještaj starijih osoba te pružanje izvaninstitucijskih usluga za 274 korisnika.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti