Subota, 30. rujna 2023.

FOTO-VIDEO Dan Općine Đelekovec, Lara Samošćanec: ‘Briga o ljudima uvijek nam je na prvom mjestu’

Brojni uzvanici uveličali su proslavu Dana Općine Đelekovec, a najzaslužnijima uručene su zahvalnice i priznanja. Andrej Mraz proglašen je počasnim građaninom Općine Đelekovec

- Advertisement -

U sklopu proslave Dana Općine Đelekovec u Domu kulture Pajo Kanižaj u srijedu je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sama svečanost započela je hrvatskom himnom, koju je izveo zbor mještanki Đelekovec, te minutom šutnje za preminule mještane Općine Đelekovec i sve one koji su dali živote za Lijepu Našu.

Među brojnim uzvanicima bili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, načelnici općina, ravnateljica Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu Sonja Vuljak, predstavnici udruga, škola i vrtića, predstavnici institucija i poslovnih partnera, a tu su naravno bili i općinski vijećnici.

- Advertisement -
Ivana Serdarušić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Đelekovec
Ivana Serdarušić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Đelekovec // Foto: Zvonimir Markač

Svečanu sjednicu prigodnim je riječima otvorila predsjednica Općinskog vijeća Ivana Serdarušić, a nakon nje okupljenima se obratila i načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec.

“Prošla je godina dana otkako smo se okupili ovdje u sličnom sastavu, a dvije su prošle otkako sam stupila na dužnost i dočekala vas po prvi put kao načelnica Općine Đelekovec. Puno se toga promijenilo u posljednjih godinu dana, a pogotovo u posljednje dvije godine. Moji vijećnici i ja na polovici smo mandata i mogu reći da smo na dobrom putu da ostvarimo ciljeve koje smo si zacrtali, a dobar dio njih već smo uspjeli ostvariti.

Financijska stabilnost općine bila nam je, ako se sjećate, prioritet i evo nakon dvije godine mogu zadovoljno reći da smo to postigli, unatoč zatečenom stanju prilikom preuzimanja dužnosti, ali i svim neprilikama koje su snašle svijet u zadnjih nekoliko godina.

Briga o ljudima, našim mještanima uvijek nam je na prvom mjestu pa se trudimo raznim projektima i poticajima ulagati u sve naraštaje. Za one najmlađe, uveli smo prošle godine sufinanciranje jaslica. Za mlade nudimo poticaje za kupnju i obnovu stambenih objekata i s ponosom mogu reći da je prošle godine sedmero mladih ljudi ostvarilo pravo na takve poticaje i odlučilo se za život u našoj općini, a do sad smo ove godine zaprimili već pet zahtjeva. Ove godine uveli smo i poticaje za naše vrijedne poduzetnike te se time nadamo podržati rad poduzetnika koji već djeluju na području općine, a možda i privući nove.

Načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec
Načelnica Općine Đelekovec Lara Samošćanec // Foto: Zvonimir Markač

Naravno, iznimno je bitno i spomenuti projekt Zaželi čija je treća faza trenutačno u provedbi i putem kojeg zapošljavamo šest gerontodomaćica koje brinu o našim starijima i nemoćnima te je još jedna gerontodomaćica zaposlena putem Kluba Mariška s kojim također moram pohvaliti suradnju.

- Advertisement -

Prioritet je bio i pojačati povlačenje sredstava iz europskih i nacionalnih fondova, što smo isto uspjeli. Prošlog ljeta na igralištu u Imbriovcu izgradili smo tribine koje su sufinancirane iz europskih sredstava. Ulagali smo i u sportski objekt u Đelekovcu pa je tako nedavno završen projekt rekonstrukcije krovišta za koji se nadamo da će nam biti sufinanciran od Ministarstva regionalnog razvoja. Kad smo kod sportskog objekta NK Osvita, nedavno nam je Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva odobrilo 19.500 eura za uređenje parkirališta kod same zgrade, a s tim projektom planiramo krenuti u narednim mjesecima.

Krajem svibnja postavljena je i solarna elektrana na općinskoj zgradi koja nam je također sufinancirana u iznosu od nekih 80 posto iz norveških grantova tako da je to za općinu bio minimalan trošak, a donijet će nam značajne uštede struje. Projekt smo provodili pod vodstvom Regionalne energetske agencije Sjever, a možemo reći i da nam se taj projekt nastavlja na zelena ulaganja koja smo započeli uvođenjem LED rasvjete prošle godine.

Osim toga, nedavno smo zamijenili i dio stolarije na općinskoj zgradi, ali i u Domu kulture u kojem se upravo nalazimo.

Prije nekoliko mjeseci započeo je također jedan vrlo važan projekt za našu općinu, a to je katastarska izmjera građevinskog zemljišta u Imbriovcu, što u potpunosti financira Državna geodetska uprava. Projekt se također nadovezuje na katastarsku izmjeru Đelekovca koja ulazi u završne faze te se nadamo da će iduće godine stupiti na snagu i da će konačno brojni nesređeni imovinsko-pravni odnosi biti riješeni.

Uzvanici na proslavi Dana Općine Đelekovec
Proslava Dana Općine Đelekovec održana je u Domu kulture Pajo Kanižaj // Foto: Zvonimir Markač

U suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom ugovoren je projekt obnove igrališta ispred škole, a planirani početak radova je krajem lipnja, odnosno nakon završetka školske godine. Želim se ovim putem zahvaliti Koprivničko-križevačkoj županiji na podršci i to ne samo na ovom projektu, nego i za sve ostale načine na koji nas podržava, što financijski, što institucionalno.

Naravno da nas jedan od najvećih projekata tek čeka, a to je izgradnja vrtića s kojim uskoro krećemo u javnu nabavu. Ovog proljeća potpisali smo ugovor o sufinanciranju putem EU fondova u vrijednosti od nešto više od 360.000 eura, a prije koji dan dobili smo vijest da nam je odobreno dodatnih 21.500 eura za izgradnju ograde oko buduće zgrade vrtića.

Sve se ovo provodi i priprema uz provedbu jednog od najvećih projekata na ovim prostorima, a to je svima znani projekt aglomeracije koji se polako privodi kraju te bismo do kraja ove godine trebali imati izvedene sve priključke. Ovog ljeta kreće se i u sanaciju prometnica, što svi s veseljem čekamo. Naravno da sve ovo ne bi bilo moguće bez Koprivničkih voda koje nas strpljivo vode kroz čitavi projekt, kao i Grada Koprivnice i susjednih općina koji su također partneri na projektu.

Što se planova za dalje tiče, manje zahtjevne projekte sam već nabrojila, a od većih projekata trenutačno nam je u izradi projektno-tehnička dokumentacija za pješačko-biciklističku stazu od kružnog toka do izlaza prema Koprivnici, a nadamo se da ćemo taj projekt moći sufinancirati putem ITU mehanizma na kojem također vrlo uspješno surađujemo s Gradom Koprivnicom i okolnim općinama. Osim toga, nedavno nam je dovršeno idejno rješenje za rekonstrukciju Doma kulture Pajo Kanižaj, a slijedi nam izrada glavnog projekta. Iduće godine planiramo izgradnju ograde na groblju u Đelekovcu, a nakon aglomeracije ulagat će se i u obnovu cesta.

Mogu slobodno reći i da je društveni život naše općine procvjetao te se tu moram zahvaliti udrugama, školi i vrtiću koji uvijek nesebično pomažu u organizaciji raznih događanja, od onih kulturnih pa do sportskih i društvenih. Posebno su se svi potrudili ove godine kada obilježavamo stotu obljetnicu NK Osvita, 190. obljetnicu školstva u Đelekovcu i 50. obljetnicu od osnutka udruge žena Ruža iz Imbriovca pa je sukladno svemu tome pripremljen i bogat program.

Svih ovih događanja i projekata ne bi bilo bez svih vas koji ste danas ovdje i bez suradnje koju gradimo zajedno već dvije godine. Želim se tu najprije zahvaliti svojim kolegama i susjedima na podršci i pomoći koju mi pružaju. Zajedno se hvatamo u koštac sa sličnim problemima koji nas muče, zajedno rješavamo problematiku, zajedno planiramo projekte i zajedno se veselimo uspjesima, kako zajedničkim, tako i pojedinačnim. Hvala i mojim vijećnicima na pomoći, na idejama, proaktivnosti i volji i želji za napretkom koja nije ništa manja nego što je bila prije dvije godine. Hvala zaposlenicima općine na trudu, radu i zalaganju, hvala im što nam pomažu da naše ideje postanu stvarnost i što omogućuju dobro funkcioniranje ove općine kao jednog stabilnog sustava. Hvala svima koji nas podržavaju i potiču da radimo i dalje, svima koji pomažu graditi bolju budućnost ove općine i naše lokalne zajednice”, istaknula je općinska načelnica Lara Samošćanec.

Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad
Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad // Foto: Zvonimir Markač

Uzvanicima na svečanoj sjednici potom se u ime (grado)načelnika prigodnim riječima obratio načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Riječ je imao i dožupan Ratimir Ljubić i na kraju saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Ratimir Ljubić, koprivničko-križevački dožupan
Ratimir Ljubić, koprivničko-križevački dožupan // Foto: Zvonimir Markač
Mišel Jakšić, saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik
Mišel Jakšić, saborski zastupnik i koprivnički gradonačelnik // Foto: Zvonimir Markač

Dvije recitacije koje su pripremili učenici Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu sa svojim učiteljicama i folklorni ples ‘Moje selo veselo’ oduševili su prisutne koji su ih nagradili velikim pljeskom.

Učenici Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca
Učenici Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca // Foto: Zvonimir Markač

Nakon toga, načelnica Lara Samošćanec, predsjednica Općinskog vijeća Ivana Serdarušić i predsjednica odbora za javna priznanja Ida Gašpar uručili su zaslužnima i nagrade.

Zahvalnica se dodjeljuje za doprinos i postignuća koja su od osobitog značenja za Općinu Đelekovec te za doprinos promociji, a primili su je Sabina Matiša zbog uspješnog rada u učeničkoj zadruzi Mak te promidžbe škole i Općine Đelekovec te Branka Sabol zbog iznimnog doprinosa očuvanju kulturne baštine i promidžbi Općine.

Zbog dugogodišnjeg uspješnog djelovanja i doprinosa društvenom i kulturnom životu priznanje Općine Đelekovec dodijeljeno je udruzi žena Ruža Imbriovec, a za promidžbu općine, sporta, zdravih vrijednosti i zajedništva priznanje je dobio i Nogometni klub Osvit Đelekovec, ponosni stogodišnjak.

Zbog dugogodišnjeg uspješnog rada i doprinosa odgoju i obrazovanju lokalne zajednice priznanje Općine Đelekovec, pak, dodijeljeno je Osnovnoj školi Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca.

Dobitnici nagrada Općine Đelekovec
Dobitnici nagrada Općine Đelekovec // Foto: Zvonimir Markač

Na kraju svečanosti počasnim građaninom Općine Đelekovec zbog doprinosa ugledu i promicanju Općine Đelekovec, a osobito u području medicine i sporta, proglašen je poznati liječnik Andrej Mraz.

“Andrej Mraz rođen je 21. studenog 1955. u Koprivnici. U Đelekovcu je završio osnovnu školu. 1974. je završio gimnaziju u Koprivnici, a 1980. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Na fakultetu je upoznao svoju buduću suprugu, također liječnicu, s kojom se nakon diplome, odsluženog vojnog roka i pripravničkog staža vraća u Đelekovec 1982. godine.

Zatim počinje raditi u Općoj bolnici dr. Tomislav Bardek Koprivnica, a 1985. započinje specijalizaciju iz ortopedije koju završava 1989. te idućih 30-ak godina radi kao iznimno cijenjeni specijalist ortoped u Općoj bolnici Koprivnica, sve do mirovine 2020.

Uz medicinu, velika ljubav mu je i nogomet, kojim se aktivno bavi gotovo cijeli život. Igrač je NK Osvita od 1969. Tijekom studija medicine igra za riječki Orijent (1978.-1980.), zatim i za koprivnički Slaven (1983.-1984.). Najdulji nogometni staž ima u NK Osvitu, đelekovečkom klubu, gdje je iznimno uspješan i omiljen od publike i navijača. Nakon prestanka igranja za prvu momčad, ostaje dio NK Osvita igrajući za veteransku momčad.

Andrej Mraz, počasni građanin Općine Đelekovec
Andrej Mraz, počasni građanin Općine Đelekovec // Foto: Zvonimir Markač

Supruga mu je dr. Ljiljana Žiganto Mraz, dugogodišnja đelekovečka liječnica i počasna građanka Općine Đelekovec, a zajedno imaju dva sina. Slobodno vrijeme Andrej Mraz provodi u ribolovu na Dravi, u povrtnjaku, prateći nogometne utakmice veterana NK Osvit i s troje unuka.

Andrej Mraz jedan je od najuspješnijih igrača NK Osvita svih vremena, a ove je godine glasovima navijača proglašen i najboljim igračem u posljednjih 50 godina. Osim toga, zbog svojeg dugogodišnjeg uspješnog rada u medicini prepoznat je i cijenjen ne samo u lokalnoj zajednici, nego i puno šire, čime doprinosi promociji mjesta i općine iz koje dolazi”, stoji u obrazloženju odluke o dodjeli titule počasnog građanina.

Foto: Zvonimir Markač

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti